news

Lit link festival s američkim gostima u Zagrebu, Rijeci i Puli

Lit link festival - ili Književna karika – predstavlja američke i hrvatske pisce, urednike, i druge goste!
Gostuje sjajna postava autora - Nell Zink, Jesse Ball, Catherine Lacey, Elijah Wald, tu su i strani urednici, te brojni domaći autori.
U Zagrebu: 30. 06., subota, 18:00 h; Klub Močvara.
U Rijeci: 29. 06., petak, 19:00 h; Book caffe Dnevni boravak.
U Puli: 28. 06., četvrtak, 20:30 h; "Dnevni boravak" u DC Rojc.



Lit link festival - ili Književna karika – predstavlja američke i hrvatske goste u Puli (28.6.), Rijeci (29.6.) i Zagrebu (30.6.)

Uz čitanja stranih i domaćih autora Lit link festival paralelno se usmjerava na promociju naše književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti.

Festival, u cjelini gledano, naginje alternativnom tonu, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostujaških medija – od panegirika u New Yorkeru ili Guardianu, do značajnih nagrada i priznanja. Slično se, u hrvatskom kontekstu, može reći i za domaće sudionike.

Mjesta i vremena održavanja programa:

Program u Zagrebu: 30. 06., subota, 18:00 h – 22:00 h; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb

Program u Rijeci: 29. 06., petak, 19:00 h – 22:40 h; Book caffe Dnevni boravak, Ciottina ulica 12a

Program u Puli: 28. 06., četvrtak, 20:30 h – 23:30 h; "Dnevni boravak" u Društvenom centru Rojc, Gajeva 3

 

Detaljni raspored programa:

Program u Zagrebu:

30. 06., subota / 18:00 h – 22:00 h

Klub Močvara, Trnjanski nasip bb

Uz projiciran prijevod (hrv/eng) čitaju autori:

Marina Gudelj, Željka Horvat Čeč, Elijah Wald, Jesse Ball, Ivana Rogar, Damir Karakaš, Nell Zink, Marinko Koščec, Catherine Lacey

Kao urednici sudjeluju:

Peter Blackstock (urednik, Grove Atlantic), Ashley Nelson Levy (urednica i suosnivačica - Transit Books), Olivia Snaije (urednica, Bookwitty/ Publishing Perspectives), Buzz Poole (free lance urednik i publicist), Janika Rüter (specijalna gošća; urednica, Suhrkamp, Njemačka).

 

Program u Rijeci:

29. 06., petak / 19:00 h – 22:40 h

Book caffe Dnevni boravak, Ciottina ulica 12a

Uz projiciran prijevod (hrv/eng) čitaju autori:

Nell Zink, Zoran Roško, Rumena Bužarovska (specijalna gošća; Makedonija), Catherine Lacey. Viktorija Božina, Jesse Ball, Tea Tulić, Andrea Jurjević (SAD/Hrv), Eliah Wald

Kao urednici sudjeluju:

Peter Blackstock (Grove Atlantic), Ashley Nelson Levy (Transit Books), Olivia Snaije (Bookwitty/Publishing Perspectives), Buzz Poole, Janika Rüter (Suhrkamp).

 

Program u Puli:

28. 06., četvrtak / 20:30 h – 23:30 h

"Dnevni boravak" u Društvenom centru Rojc, Gajeva 3

Uz projiciran prijevod (hrv/eng) čitaju autori:

Elijah Wald, Slađana Bukovac, Nell Zink, Igor Duda, Jesse Ball, Amir Alagić, Nikola Petković, Nora Verde, Catherine Lacey.

Kao urednici sudjeluju:

Peter Blackstock (urednik, Grove Atlantic), Ashley Nelson Levy (urednica i suosnivačica - Transit Books), Olivia Snaije (urednica, Bookwitty/ Publishing Perspectives), Buzz Poole (free lance urednik i publicist), Janika Rüter (specijalna gošća; urednica, Suhrkamp, Njemačka).

 

O stranim gostima:

Nell Zink rođena je u južnoj Kaliforniji, odrasla je u ruralnoj Virginiji, diplomirala filozofiju na Fakultetu William i Mary 1981. godine. Nakon "kasnog" debija (2014) ekspresno je od autsajdera postala književni događaj, te je sa serijom knjiga idućih godina potvrdila visoko i izdvojeno mjesto na američkoj sceni. The New York Times uvrstio je njezin ekološki osvješten roman The Wallcreeper među značajne knjige 2014. godine, kao i njezinu knjigu iz 2015. godine o temama rase i spola, koja je nominirana za nacionalnu književnu nagradu Mislaid. Roman Nicotine objavila je 2016., kao i zbirki novela Private Novelist. Hvaljena je, između ostalih, od Guardiana do New Yorkera (https://www.newyorker.com/magazine/2015/05/18/outside-in), premda su bili u poteškoćama da je klasificiraju.

 

Catherine Lacey je, po sudu kritike, vrhunski ženski književni glas nove generacije. Autorica je romana "The Answers" i "Nobody Is Ever Missing" te zbirke kratkih priča "Certain American States". Dobitnica je nagrade Whiting, stipendije New York Foundation for the Arts, bila je finalistica nagrade Young Lions Fiction. Njezini romani prevedeni su na talijanski, francuski, španjolski, nizozemski i njemački, a djela su joj objavljivana u The New York Timesu, Harper’s, Vogueu i drugdje. Časopis Granta uvrstio ju je 2017. u prestižnu dekadnu selekciju najboljih novih američkih prozaike. Između brojnih pohvala nazvana je i “DeLillom za milenijalce” (Vogue) /https://www.catherinelacey.com/answers/. Rođena je 1985. u Mississippiju.

Jesse Ball je nagrađivani i od kritike iznimno cijenjeni autor esperimentalnog izraza. Dobitnik je nagrada Guggenheim Fellowship, Creative Capital, NEA, kao i nagrade Plimpton časopisa The Paris Review. Napisao je osamnaest knjiga, uključujući romane Census, A Cure For Suicide, How To Set a Fire and Why, Silence Once Begun and The Curfew. Djela su mu prevedena na više od deset jezika. Časopis Granta uvrstio ga je 2017. u dekadnu selekciju najboljih novih američkih romanopisaca. Smatraju ga eksperimentalnim autorom, no jedan njegov kolega dodaje: “Od svih eksperimentatora, on je najčitkiji” (http://www.chicagomag.com/Chicago-Magazine/July-2016/Jesse-Ball/). Rođen je u New Yorku 1978. godine.

 

Eliah Wald je pisac, glazbenik, povjesničar pop-glazbe, dobitnik Grammyja, doktor muzikologije i sociolingvistike... Rođen 1959. u Cambridgeu, Massachusetts. Sa šesnaest godina je s gitarom prvi put autostopirao preko čitavog SAD-a, s osamnaest otišao u Europu i 12 godina putovao. Osnivao bendove u Sevilli, Antwerpenu i Colombu (Sri Lanka). Od ranih 80-ih (do 2000.) pisao za Boston Globe o glazbi iz svih krajeva svijeta te objavio brojne knjige. Pored "Narcocorrida", o meksičkom pop-folku, i "Bijega iz Delte", biografije genija bluesa Roberta Johnsona (obje prevedene u nas), spomenimo "Riding with Strangers – dnevnik jednog autostopera", “How the Beatles Destroyed Rock 'n' Roll”, “The Dozens: A History of Rap's Mama”, itd. (vidi http://www.elijahwald.com/)… Wald locira i ispituje pop-mitove te njihov kulturni kontekst, od bluesa do rapa. Dobio je i Grammyja 2002. Predaje o glazbi, doktorirao. Svoj rad predstavit će uz glazbu. Trenutno živi u Philadelphiji.

 

Peter Blackstock je viši urednik u Grove Atlanticu u New Yorku za beletristiku i publicistiku, s naglaskom na međunarodnim izdanjima i prijevodima. Porijeklom iz Engleske, gdje je radio kao lovac na književne talente, preselio se u Ameriku i počeo raditi za renomirani Grove Atlantic 2011. godine. Urednički životopis mu uključuje djela Vieta Thanha Nguyena, dobitnika Pulitzerove nagrade za roman, zatim Charmaine Craig, Jesseja Eisenberga, Willa Selfa, Toma Stopparda, Andrusa Kivirähka, Julije Franck, Marcelinee Loridan-Ivens, Sayake Murata i Yana Liankea. Bio selektor značajnih internacionalnih festivala (http://www.centerforfiction.org/forwriters/the-book-business/six-questions-for-peter-blackstock/) Studirao je njemački i ruski na Sveučilištu Oxford i živi u New Yorku.

 

Olivia Snaije je urednica i publicistkinja. Uređuje portal na engleskom jeziku, Bookwitty (www.bookwitty.com), usmjeren na svjetsku književnost i otkrivanje zanemarenog. Urednica je u Publishing Perspectives (https://publishingperspectives.com/), suradnica je brojnih medija uključujući The Guardian, New York Times i Harper's Bazaar Art, radila za Vanity Fair i CBC / Radio Kanada u New Yorku. Bivša urednica u Saqi Books, također je radila kao izvršna urednica Alefa, londonskog časopisa za kulturu o Bliskom istoku. Napisala nekoliko knjiga o Parizu koje su objavili Dorling Kindersley i Flammarion. Editions Textuel (Francuska) i Saqi Books (London) objavili su knjigu Keep Your Eye on the Wall: Palestinian Landscapes 2013. godine, koju potpisuje kao suurednica.

 

Ashley Nelson Levy je suosnivačica i urednica u nezavisnoj nakladničkoj kući Transit Books iz San Francisca/Oaklanda, orijentiranoj k prijevodima i otkrivanju novih književnih glasova (https://www.transitbooks.org/about/). Neki od autora s kojima urednički radi su Wioletta Greg, nominirana 2017. za internacionalni Man Booker; Jennifer Nansubuga Makumbi, dobitnica Windham-Campbell nagrade 2018, Andrés Barba, dobitnik nagrade Herralde 2017… Magistirala je na Sveučilištu Columbia, gdje je bila stipendistica programa Clein/Lemann. Premda je na festivalu dio uredničkog programa, objavljuje i književna radove. Djela su joj objavljena u antologiji Best American Nonrequired Reading, kao i u Zyzzyvu, Catapultu, The Atlas Reviewu i drugim izdanjima. Dobitnica je nagrade Bambi Holmes za nove pisce.

 

Buzz Poole je nezavisni urednik i pisac. Radio je kao urednik u više njujorških nezavisnih kuća (Mark Battx Publisher, Black Balloon Publishing...), uredio brojne romane i prijevode na engleski jezik, dok su mu eseji i recenzije objavljeni u časopisima The Believer, Print, Lit Hub, Playboy, Pitchfork, The Village Voice, Los Angeles Review of Books... Poole je napisao tri knjige, a posljednja je Workingman’s Dead, biografija objavljena u sklopu serije 33 1/3. Kao međunarodni koordinator surađuje s Lit link festivalom od njegova osnutka.

Janika Rüter iznimka je u programu festivala, kao specijalna gošća iz njemačkog Suhrkamp Verlaga gdje radi kao urednica u odjelu za istočnoeuropske književnosti, s fokusom na književnosti iz jugoistočne Europe. Prethodno je više godina, također u Suhrkampu, radila u odjelu za strana prava. Studirala je pravo i slavenske književnosti u Konstanzu i Sankt Peterburgu, a živi u Berlinu.

Informacije i biografski podaci o hrvatskim autorima su vam, uvjereni smo, što poznati, što dostupni. Relevantni podaci bit će prezentirani stranim gostima, kao i publici (dvojezično).

*

 

Na sva događanja ulaz je besplatan.

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca, HDP

Festival su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport – Grad Zagreb, Grad Rijeka

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg