proza

Marin Pelaić: Agonija; Zdravica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Marin Pelaić (1987., Split) završio je dvopredmetni studij engleskog jezika i povijesti. Na književnim natječajima sudjeluje od 2014. godine. Osvojio je prvo mjesto na natječaju za kratku priču Knjižnica grada Zagreba u ''Noći knjige 2016.'', pobjedio je na natječajima ''Mjesto radnje: Makarska 2015.'' i ''Kaštelanske štorije 2017.''; druga mjesta na natječajima ''Priča se (p)o gradu: Trogir'' 2016. te 2019. i na međunarodnom natječaju za kratku priču ''Joan Flora'' 2016.; treća mjesta na natječaju za najbolju kratku priču – satiru ''Slavko Kolar'' 2014. te međunarodnom natječaju časopisa Avlija. Njegova priča ''Siva i žuta'', objavljena u zbirci ''Istrakon 2017.'', odabrana je kao jedna od predstavnica Hrvatske u specijalnom engleskom izdanju časopisa Parsek za Worldcon 2017. Njegov tekst ''Molim vas, sjednite'' je izveden na Danima Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika 2017. u kazalištu Gavella u režiji Tene Orečić Tonković. 

AGONIJA

 

Ne znam kako sam završio na leđima.

Možda je bio vjetar (od ranog je jutra zaista jako puhao); možda sam, nepažnjom, udario o nešto – neku granu, neki stup, očešao neki automobil; možda me netko namjerno odalamio jer sam mu smetao ili je mislio da ću mu smetati. Previše možda o kojima treba razbijati glavu, a ja trenutno nemam vremena za to, niti bi dostizanje rješenja ove zagonetke ikako pomoglo izlasku iz situacije u kojoj se sada nalazim. Na leđima sam. To je jedino što trebam znati, kao što je jedino o čemu moram misliti to kako se maknuti iz ove pozicije.

Lamatam. Svim raspoloživim udovima, na refule – gore-dolje, gore-dolje; ujednačeno pa onda „raštimano“, panično, kako kojeg pokrenem. Ne pomaže. Niti malo. Ta me pomisao ubija jednako kao što će me ubiti ostanem li na leđima; lamatam, gubim energiju, a ne pomičem se ni milimetra.

Svijet je čudan ovako naopačke. Mislim, čudan je svakako, ali ovako baš nekako posebno. Ma ustvari, nije čudan, samo ga nikad nisam takvog sagledao. Nebo je nad nama stalno, ali ga u većini slučajeva ne doživljavamo; bacimo pogled tu i tamo, kad treba ocijeniti vrijeme ili kad nam ono samo nečim privuče pažnju – drugim riječima, kad nešto ne štima, kad je po nečemu posebno, drugačije. Što kad je ovako, kao sad, obično? Može li nebo uopće biti obično ili smo ga naučili uzimati zdravo za gotovo?

Lamatam. Upirem. Opet ništa. Ne mogu reći da gubim nadu, ali glavom mi je prostrujala misao kako ću, ako ništa, umrijeti gledajući nebo. Makar bilo ovakvo, kao danas. Nekako obično.

Sunce jača. U početku ga nisam doživljavao, ali vjetar je razmaknuo oblake i sve ga intenzivnije osjećam na sebi. Bilo je ugodno, toplo; sad već prži i dodatno me iscrpljuje. Još uvijek se nisam pomaknuo ni milimetra, nada hlapi i što je čvršće pokušavam stisnuti da ostane, to više uzmiče. Beznađe je živo blato – kad upadneš, gotovo je, makar se pokušavao iskoprcati.

Čudo! Na nogama sam! Ne znam kako – nisam sam ustao (mislim da nikad ne bih mogao sam ustati!); nešto ili netko me pogurao, povukao, okrenuo, ne znam kako se izraziti, nije ni bitno. Na nogama sam!

Ali, tako umoran… Na rubu snaga.

Pokušavam otići, skočiti, odletjeti, napustiti ovo mjesto – ne mogu. Ne mogu… Nisam više na leđima, stojim; no, moji su pokreti tako spori, moji koraci tako mali da na trenutke ne znam krećem li se uopće. Pogled mi je zamagljen, bol struji po cijelome tijelu, imam vrtoglavicu; loše mi je, jedva dišem – zrak kao da samo smeta i konstantno ga je malo. Volio bih sada biti negdje u mekanome, negdje gdje pripadam, u društvu nekoga kao ja. Ma, može i sam, samo da sam negdje gdje mi duša pripada i uživa – okružen drvećem, lišćem, travkama, cvijećem! Bogovi, je li previše da jedan smrtnik želi samo biti među drvećem i cvijećem?!

Krećem se, ipak se krećem! Ta činjenica budi nadu; sreća pa nisam odustao, tek sad shvaćam da se krećem – sporo, bolno, jedva… Ali uspijevam, nekako uspijevam!

Preda mnom je zid. Veliki, sivi, betonski zid. Tek sad vidim koliki je. Nemam snage okrenuti se i pogledati na drugu stranu; nije ni važno, kad ne mogu, nije važno, neću se time zamarati, tu sam gdje jesam i tu ne želim biti i zato moram ići naprijed, naprijed i naprijed, koliko god sporo i teško bilo kretati se, ali naprijed.

Nevjerojatno koliko zvukova na svijetu ima, tek sad kad se trudim ne čuti nijednog čujem ih na tisuće – izmiješane, nabacane, u disharmoniji – samo doprinose mojoj muci. No, završit će, vjerujem da hoće, mada je svaki korak skup i plaćam ga u boli i nijemim krikovima, ali to je jedini način da se spasim, da preživim. Uh, kako bi mi sad pasao pogled na nebo, na umirujuće plavetnilo – ne želim skončati gledajući ružan zid, ne želim ne želim, ne želim! Ne tako!

Stigao sam do njega. Ima li igdje malo vode? Samo kapljica, doslovce. Nema, znam da nema, tj. ima, ali iza zida, iza zida ima svega, i vode i života, samo se moram popeti i s njega otisnuti prema tamo!

Jao, kako je strm! Jao, kako visok!

Ali moram uza nj, nema druge! Da me barem samo malo manje cijelo tijelo boli! Imam osjećaj da mi leđa gore! Ne, ne smijem jadikovati, ne smijem, pomičem se, verem se; sporo, ali se pomičem i grabim. Popet ću se, popet ću se, moram iskoristiti ovaj nalet snage i ne gledati cilj, trebam gledati korak ispred sebe, digni nogu – spusti nogu, diiiiig-ni nooo-gu (taaa-ko, taaa-ko!) – spuuuuus-ti nooo-gu – taaaaaaa-ko! Vjetar pjeva, sunce grije, oblaci plešu, čeka me cvijeće, čeka me radost, uspjet ću, znam da hoću, moram! Premoren sam. Kao da na sebi imam privezan blok cigli. Samo… Ne… Smijem… Odus… Tati… Samo… Ne… Smijem… Naaap…. Raaa… Viiiii… Tiiiii… Kriiiiiviiiii… Kooorrr-

Što… Što je bilo?! Ja, ja… Ne… Nije valjda, ne, ne može biti, nije mo- Na… Na…

Opet! Opet sam na leđima!

Zašto?! Zašto ne mogu vrištati – zašto ne mogu plakati – od boli, od bijesa, od muke, od jada?! Zaplakati ili zapjevati barem jedan jedini put, olakšati sebi muke?! Lamatam, opet lamatam, koliko mogu, ali znam, mada se još borim i borit ću se dok budem mogao, u dubini sebe znam da je gotovo. Lamatam, i makar gledam nebo, ali ne želim gledati nebo, ne u mukama – zašto bogovi makar ne budu toliko milostivi pa pošalju nekog diva da me njegovo stopalo zgnječi tu na betonskom tlu, daleko od doma i mog mirisnog cvijeća, tamo, tamo bih rado napustio ovaj svijet, ne ovdje, na betonu ispred velikog, ružnog zida iste boje. Lamatam, neću moći još dugo, moja posljednja nada je čudo, ali ne više čudo kao ono otprije, meni sad treba veliko, najveće čudo, a ni ona manja se ne događaju svaki dan, a kamoli velika, a ja bih makar malo, ne treba veliko da se spasim, makar malo, malo čudo da me toliko ne boli, da me toliko ne…

Gubim vid. Ili pada noć. No, osjećam da mi je tijelo užareno; to mora biti sunce, a ako je sunce, onda je dan. Ne mogu se micati. Ni najmanje. Nema nade. Ni u život, a ni brza smrt nakon ovolike muke više ne znači puno. E, da se barem mogu sjetiti kako cvijeće miriše. Toliko sam puta bio u blizini svakakvog cvijeća, nauživao se mirisa, a sad ne mogu prizvati ni jedan. I misli su mi zbrkane i ne uspijevam niti sklopljenih očiju umrijeti s cvijetom pred očima, samo sivilo koje prerasta u crnilo i bol koja ostaje bol i sve, sve postaje bolno…

                                                           *          *          *

Dječak priđe i vrškom tenisice gurne kukca na podu. Srušio se prije gotovo pola sata na njegov balkon (valjda od vjetra), pao na leđa, koprcao se da se preokrene. Metlom ga je blago okrenuo, a on se, na izmaku snaga, krenuo penjati uz balkon. Kratko se penjao, pao na leđa i uginuo.

Dječak se približi, dvama prstima ga pokupi s tla i prebaci preko balkona.  

           

 

ZDRAVICA

 

Dvojica muškaraca su, oslanjajući se jedan na drugog, doteturali do vrata birtije. Masno otisnute brojke koje su označavale radno vrijeme su, baš kao i veliki natpis ZATVORENO, jasno davali do znanja da žedne mušterije u ovaj sitan sat – a bilo je oko tri ujutro – vrata ne mogu otvoriti. Samo poljubiti.

No, dvojica koja su se pred njih u pratnji mjesečine dogegala nisu sebe smatrali običnim mušterijama, baš kao što ni natpis koji je svjedočio o radnom vremenu nisu percipirali kao obavijest; više kao podlogu za šaku kojom se lupa po staklu dozivajući gazdu.

„Baćo!“ vikne udarajući po vratima Joso, krupniji od dvojice.

„Znamo das' unutri!“ doda Žepo, čovjek nešto manje istaknutog stomaka od Jose, ali i s ponešto više dlaka na glavi.

„Otvaraj!“ poviče Joso pa još jednom udari šakom. Ušutjeli su da vide hoće li njihove riječi proizvesti željeni učinak, a zatim se pobjedonosno pogledali kad su se s druge strane čuli užurbani koraci, šuškanje ključeva te okretanje brave. Proćelava vlasnikova glava provirila je kroz odškrinuta vrata.

„Šta oćete?! Radimo do jedan!“

„Baćo, mi smo“, reče Joso, umiljat poput janjeta. „Da popijemo svak' po još koju i iđemo kući.“

„Pa kud sad?!“ upita Baćo šapćući. „Jutros m'je bila insupekcija. Platijo san deset tisuća kuna globe. Oću jope'?!“

Josu to nije obeshrabrilo: „Ako su bili jutros, sigurno neće jope' sutra. Ne tuče grom dvaputa u koprive!“

„Josi se rodijo unuk popodne“, ubaci se Žepo blagoglagoljivo, „pijemo otka' se mali rodijo i taman nam fali još onizi' zadnjih tri-četir za nazdravit.“

„Mali će se zvat ki i ja“, reče Joso, „a kad buden za koji dan okren'jo janje i tebe ću se Baćo sitit. Ajde, pust' da nazdravimo i iđemo lipo svi skupa kući. Ajde, Baćo, bud' čov'k ka i ćaća ti šta je bijo pokoj mu vječni nauživa se raja nebeskega!“

„Ovo šta smo sad ođe govor'li“, reče Žepo, „za oto vrime smo mogli već pop't i bit gotovi.“

Žepina vremenska racionalizacija često bi razoružala ugostitelje prilikom razgovora o fleksibilnosti radnog vremena, no, vrata Baćinog komadića raja otvorila je činjenica što je bio dirnut posthumnim željama za pokojnog oca, kao i komparacijom po kojoj mu je bio ravan.

„Ajd'“, reče. „Samo dikoja čašica i fajrunt.“

Ušli su tapšajući ga i potvrđujući mu već izrečenu tezu da je „pravi čov'k“, a Baći zaigra srce – zaboravio je na inspekciju i nostalgično se prisjetio kako ga je pokojni otac mlatio na dnevnoj bazi i kako je upravo to bio recept koji ga je učinio moralnom vertikalom ili narodski rečeno – ljudinom.

Joso i Žepo su se smjestili za stol po sredini poluzamračene birtije.

„Dadni nam po dvi loze“, reče Joso.

„Dadni odma' bocu!“ podvuče solomonski Žepo. „Štaš se vrćet gor-dol, lipo dones' odma pa s' miran!“

Baćo donese za stol bocu i tri čašice te natoči. Svatko uzme po jednu. I dalje stojeći, Baćo reče: „Nazdravjamo prvo pristolonaslidniku!“

„Za maloga Josu!“ reče Žepo svečano.

Tri se čašice susretnu u zraku, a nakon što učiniše čin-čin-čin, bile su ispijene naiskap.

„Ou pičku mater'nu, šta e dobra!“ zavapi Žepo.

„Lij još!“ zapovijedi Joso.

Baćo s nogu nalije svima po još jednu.

„Sad za ćaću!“ reče Joso.

 „Čekaj“, zbunjeno će Žepo. „Čijega?“

„Moga, Gospe t'!“ pomalo uvrijeđeno reče Baćo.

„Mol'n?!“ skoči sad i Joso. „Ma šta za tvoga ćaću?!“

„Zdrav'ca“, reče Baćo.

„Zdrav'ca je za Josina sina, nesrićo“, pojasni Žepo.

„A šta onda reče – za ćaću?!“ upita Baćo.

„Zato šta je moj sin ćaća ditetu šta se rod'lo i zašta i jesmo sad ođe!“

„A-ha! Tako rec'!“ reče Baćo. „Ajde, živijo!“

Tri čašice opet kucnu jedna od drugu, a tekućine iz njih nestane. Baćo iz džepa izvuče snop ključeva: „Ovi vel'ki je za zahod ako kome bude tribalo poć' pišat. Ja iđen račune rješavat za šank, da ne bane opet insupekcija, jebenti državu da ti jeben.“

Baćo se udalji praćen izrazima razumijevanja i utjehe.

Joso se nagne nad stol: „Šta misliš“, reče tiho, „ko mu je zva insupekciju?“

Žepo udari u smijeh, što je Baću navelo da dotrči natrag i opet napomene da moraju biti tiši.

Joso natoči sebi i Žepi po još jednu.

„Pili smo za maloga i sina mi“, reče, „valjalo b' i za nas štagod jez'ka smočit!“

Bez riječi, Žepo podigne čašicu u zrak. „Živijo m'!“ reče. „Tis' men' ki brat!“

„I ti men'! Živijo!“ reče Joso te obojica ispiju lozu.

„Ja b' sad pridložijo“, reče Žepo, „da iduća bude za župnika. Kako je nikidan na misi sažejo političku sitavaciju u zemlji, milina bila za čut!“

„A jelde?“ upita Joso. „Jebaji ga, nisan čujo, izaša san odma nakon pričesti, mora san požur't do kladion'ce, Bundesliga je već počinjala. Za župnika!“

„Za župnika!“

Joso još jednom natoči obojici.

„E, sad neka nazdravimo mojin poslovnin investicijan! Moran ti se pohval't, moj Žepo, kupijo san onu gorika zemju!“

„O-ho! Koju točno?“ upita Žepo pa podigne čašicu u zrak.

Joso je slijedio njegov primjer. „Gorika, ponad šume“, reče. „Ajd', živijo!“

„Ček, ček“, zaustavi Žepo zdravicu, mada su ruke s prstima pritisnutima o staklo čašica već stajale u zraku i kao zapete puške čekale da se sudare u novi čin-čin. „Koje šume?“

„Da koje!“ začudi se Joso. „Pa jedna je šuma naša ođe.“

„E, al' di to ponad?“ upita Žepo. „Su koje strane?“

„Južno.“

„Tamo prema Radića kuća?“

„E!“ zagrmi Joso. „Do tamo vođa oni puteljak.“

„Oni šta iđe uz septičku jamu?“

„E, oti!“

„Znači, ako dobro 'vatan, to je tamo kod Prčivice-“

„Kod Prčivice desno!“ završi rečenicu Joso u naletu euforije. „Jedno dvista metar'.“

„Čekaj“, reče Žepo dok mu je lice poprimalo nijansu ciklame, „od kogan s'ti kupijo otu zemju?“

Čaše su i dalje, u zraku, čekale da se susretnu, a loza u njima da bude ispijena.

„O' vlasnika“, reče Joso. „Pregovaralo se, bilo malo povuc'-potegni, al' tako to iđe, i sam znadeš.“

„A ko je vlasnik, to te ja pitam, sretan ne bijo!“

„Mato Šimunov.“

„Mato Šimunov, jelde?“ upita oštro Žepo.

„Žepo, ned'lje ti svete, šta je, štas' žestiš?“

„Reci, Joso – jel' to oni Mato Šimunov šta ima starijega brata Đuru?“

„Je.“

„I taj brat Đuro je oženijo, ima i deset lita, malu Ivonu Sračić?“

„Ja mislin da je“, reče Joso.

„Vidiš, kume, baba te Ivone, žene od Đure, je Manda Grč rojena Zakoprk – toj Mandi je ćaća isti ćaća ki i ćaća moje babe Kat'ce pa su Mandina ćer Jel'ca i Katičin sin Vjeran prvi rodijaci!“

„Razumin“, reče Joso, „onda ste mala Ivona i ti niki rod?“

„E, nije niki, kume moj, nega smo mi dica prvog rodijaka i prve rod'ce, razumiš? Ivona i Đuro nemaju dice – ona će brzo dvajstidevet lit', kojega đavla čeka ne znan nit' me briga, ali dice nemaju. Ona je jedin'ca, a ostali rodijaci su rod'ce – oće reć, jedini muški rodijaci smo joj ja i Borko, a ki šta znadeš, Borka je Bog kad se rodijo malo mokron krpon po glavi udarijo pa nije ispa baš sav svoj.“

„Zašto ti to meni sve divaniš, Žepo, misto da nazdravimo ki gospoda?“

„Zato šta, ako uzmemo ovo sve uobzir, ota zemja – pripada men'!“

U sljedećih nekoliko trenutaka čuli su se samo udarci Baćinog kažiprsta po tipkama velikog kalkulatora.

„Oće reć“, ispravi se Žepo, „sad je Đure Šimunova, ali kako san ti reka, on nema dice, a prvi rod i naslidnik onda po kijehrarhiji san ja.“

„Stan'!“ reče Joso. „Zemja nije Đurina, ni sad nit' je bila, nego o' drugoga brata, Mate! Ja san od njega je i kupijo!“

„Kako njegova, n' ti Iruda“, Žepo će, „kad je Mato mlađiji brat, a Đuro stariji?!“

„Ne znan, bi' će da je ćaća ostavijo mlađeme! Men' je pokaza sve ispravne papire!“

„Krivotvorijo ih, ned'lje ne dočeka! A i ti s', Joso, naivac! Dis' to vidijo da čov'k ostavlja mlađeme sinu?! Zajebo te, Joso, ka i Đuru, al' nećete vas dva i mene. Na mojoj si se zemji namirijo ziđat!“

„Sram te bilo!“ zaurla Joso. „Mene optuž't da san na tuđeme – Žepo, ako je i o' tebe, prev'še je! Ja san čitav vik štono se znamo zanemariva šta je tvojiman u krvi slagat i privarit!“

„Štono reče?!“

„Eto to! Zna se kako t' je pokojni did Stipan doša do one zemje di je posli prošla cesta državna.“

„Sime ti se zatrlo, crni Joso! Das' mi drugoga didu, Petra, okleveta, pab' i prigorijo! Ali, Stipana, a bijo duša o'čov'ka!“

Čašicu kojom je kanio nazdraviti, Žepo iskoristi kao hladno oružje i baci na Josu, koji nije bio dovoljno brz da se izmakne, ali je bio dovoljno brz da uzvrati na isti način. Potom prevrne stol i dograbi Žepu za kragnu. Dvojica se strovale na pod.

„Insupekciju ćete m' navuć zavrat!“ zavapi Baćo dok je Joso ležao na Žepi stišćući prste oko njegova vrata. Žepino lice je od ciklame dobilo nijansu kardinalsko crvene. No, jednom rukom je napipao nožić u džepu farmerki, isukao ga i zabio Josi među kralješke. Joso vrisne.

„Pička van se ogadila!“ drekne Baćo, nestane za šank pa se onda pojavi s puškom kojom je, prema lokalnoj legendi, njegov ćaća na vječna lovišta poslao jednog brata i dva medvjeda. Međutim, Baćo je znao da nije dostojan pucati iz nje, pa je okrene i kundakom razvali Žepu po licu. Jednom. Dvaput. Triput. Žepino lice pretvorilo se u kašu, a Josine urlike utišala je krv koja mu je ispunila usta. Ispljunuo ju je hropcem. Dva su kuma ležala mrtva.

„Reka san – tišina!“ reče Baćo ljutito i vrati se za šank. „Dođe l' sjutra insupekcija“, promrmlja, „i vidi da nisan izda račun za ovu lozu – najeba san ki žuti!“

 

                                                                                                                       

 

 

         

 

 

                                                                           

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pročitajte tko su sedmero odabranih.

proza

Hana Kunić: Vidjela sam to

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Hana Kunić (Varaždin, 1994.) završila je varaždinsku Prvu gimnaziju nakon koje upisuje studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je magistrirala 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je Glumu i na Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci u Rumunjskoj. Glumica je pretežno na kazališnim (HNK Varaždin, Kazalište Mala scena Zagreb, Umjetnička organizacija VRUM, Kazalište Lutonjica Toporko), a povremeno i na filmskim i radijskim projektima. Kao dramska pedagoginja djeluje u Kazališnom studiju mladih varaždinskog HNK i u romskom naselju Kuršanec u sklopu projekta Studija Pangolin. Pisanjem se bavi od osnovne škole – sudjelovala je na državnim natjecanjima LiDraNo (2010. i 2012.), izdala je zbirku poezije „Rika“ (2018.), njena prva drama „Plavo i veliko“ izvedena je na Radiju Sova (2019.), a njen prvi dječji dramski tekst „Ah, ta lektira, ne da mi mira“ postavljen je na scenu lutkarskog Kazališta Lutonjica Toporko (2021.). Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Živi u Zagrebu, puno se sunča i alergična je na banalnost.

proza

Saša Vengust: Loša kob

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Saša Vengust (Zagreb, 1988.) završio je školovanje kao maturant II. opće gimnazije. Nakon toga je naizmjence malo radio u videoteci, malo brljao na Filozofskom fakultetu po studijima filozofije, sociologije i komparativne književnosti. U naglom i iznenadnom preokretu, zaposlio se u Hladnjači i veletržnici Zagreb kao komercijalist u veleprodaji voća i povrća. Trenutačno traži posao, preuređuje kuću, savladava 3D printanje, boja minijature, uveseljava suprugu i ostale ukućane sviranjem električne gitare te redovito ide na pub kvizove da se malo makne iz kuće.

proza

Sheila Heti: Majčinstvo

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

poezija

Selma Asotić: Izbor iz poezije

Selma Asotić je pjesnikinja. Završila je magistarski studij iz poezije na sveučilištu Boston University 2019. godine. Dobitnica je stipendije Robert Pinsky Global Fellowship i druge nagrade na književnom natječaju Brett Elizabeth Jenkins Poetry Prize. Nominirana je za nagradu Puschcart za pjesmu ''Nana'', a 2021. uvrštena je među polufinaliste/kinje nagrade 92Y Discovery Poetry Prize. Pjesme i eseje na engleskom i bhsc jeziku objavljivala je u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

proza

Ines Kosturin: Izbor iz poezije

Ines Kosturin (1990., Zagreb) rodom je iz Petrinje, gdje pohađa osnovnu i srednju školu (smjer opća gimnazija). Nakon toga u istom gradu upisuje Učiteljski fakultet, gdje je i diplomirala 2015. godine te stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Pisanjem se bavi od mladosti, a 2014. izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije, ''Papirno more''. Krajem 2020. izdaje drugu samostalnu zbirku poezije, ''Herbarij''. Pjesme objavljuje kako u domaćim, tako i u internacionalnim (regionalno i šire) zbornicima i časopisima. Na međunarodnom natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino 2018. osvaja treću nagradu. Poeziju uglavnom piše na hrvatskom i engleskom jeziku.

proza

Luka Ivković: Sat

Luka Ivković (1999., Šibenik) je student agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisu Kvaka, Kritična masa, Strane, ušao u širi izbor za Prozak 2018., uvršten u zbornik Rukopisi 43.

poezija

Bojana Guberac: Izbor iz poezije

Bojana Guberac (1991., Vukovar) odrasla je na Sušaku u Rijeci, a trenutno živi u Zagrebu. U svijet novinarstva ulazi kao kolumnistica za Kvarner News, a radijske korake započinje na Radio Sovi. Radila je kao novinarka na Radio Rijeci, u Novom listu, na Kanalu Ri te Ri portalu. Trenutno radi kao slobodna novinarka te piše za portale Lupiga, CroL te Žene i mediji. Piše pjesme od osnovne škole, ali o poeziji ozbiljnije promišlja od 2014. godine kada je pohađala radionice poezije CeKaPe-a s Julijanom Plenčom i Andreom Žicom Paskučijem pod mentorstvom pjesnikinje Kristine Posilović. 2015. godine imala je prvu samostalnu izložbu poezije o kojoj Posilović piše: ''Primarni zadatak vizualne poezije jest da poeziju učini vidljivom, tj. da probudi kod primatelja svijest o jeziku kao materiji koja se može oblikovati. Stoga Guberac pred primatelje postavlja zahtjevan zadatak, a taj je da pokušaju pjesmu obuhvatiti sa svih strana u prostoru, da ju pokušaju doživjeti kao objekt. Mada pjesnički tekst u ovom slučaju primamo vizualno, materijal te poezije je dalje jezik.'' Njezine pjesme objavljivane su u časopisima, a ove godine njezina je poezija predstavljena na Vrisku – riječkom festivalu autora i sajmu knjiga.

proza

Iva Sopka: Plišane lisice

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković” 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade “Sedmica & Kritična Masa” 2016., 2017. i 2019. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine, a kratka priča joj je odabrana među najboljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u izboru za književni natječaj KRONOmetaFORA 2019. godine. Kao dopisni član je pohađala radionicu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja "Pisaće mašine" pod vodstvom Mime Juračak i Natalije Miletić. Dobitnica je posebnog priznanja 2019. godine žirija nagrade "Sedmica & Kritična masa" za 3. uvrštenje u uži izbor.

proza

Ivana Caktaš: Život u roku

Ivana Caktaš (1994., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost 2018. godine s temom „Semantika čudovišnog tijela u spekulativnoj fikciji“. Tijekom studiranja je volontirala u Književnoj udruzi Ludens, gdje je sudjelovala u različitim jezikoslovnim i književnim događajima. Odradila je stručno osposobljavanje u osnovnoj školi i trenutno povremeno radi kao zamjena. U Splitu pohađa Školu za crtanje i slikanje pod vodstvom akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. U slobodno vrijeme piše, crta, slika i volontira.

poezija

Marija Skočibušić: Izbor iz poezije

Marija Skočibušić rođena je 2003. godine u Karlovcu gdje trenutno i pohađa gimnaziju. Sudjeluje na srednjoškolskim literarnim natječajima, a njezina poezija uvrštena je u zbornike Poezitiva i Rukopisi 42. Također je objavljena u časopisima Poezija i Libartes, na internetskom portalu Strane te blogu Pjesnikinja petkom. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a svoju je poeziju čitala na osmom izdanju festivala Stih u regiji.

proza

Philippe Lançon: Zakrpan

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu Zakrpan za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg