poezija

Vlatka Planina: Noćne životinje, ljeto (izbor iz knjige pjesama)

Vlatka Planina rođena je 1984. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala anglistiku i komparativnu književnost. Piše poeziju, te prozu za mlade i odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Književnica Vlatka Planina objavila je novu zbirku poezije ''Noćne životinje, ljeto''. Književnicu smo već naviknuli povezivati s novoobjavljenim rukopisima, nastalima u kratkom vremenu. Stoga nije neobično da je na samom kraju 2020. čitateljskoj publici predstavila novu, šestu po redu zbirku, nakon što je u veljači iste godine objavila zbirku ''Sekvoja i druge pjesme''. Nova zbirka pjesama ujedno predstavlja i njezino jedanaesto književno djelo, a broji čak sedamdeset i dvije pjesme koje ovoga puta nisu podijeljene u ciklusima, kao što je to bio slučaj u prethodnoj zbirci, već sve pjesme na okupu predstavljaju zaokruženu cjelinu – od početka ljeta do njegova kraja. 

KINTSUGI

 

Kad bismo sjedili na nekom

Dvosjedu

Zelenom primjerice

I zavalili se

Svatko na svoju stranu

I ispijali kavu

Iz malih širokih šalica

Koje podsjećaju na onakve

Kakve u Japanu

Popravljaju zlatom

I kad bih položila

Svoju ruku pokraj tvoje

Onako neprimjetno

Kao da je oduvijek tu

Pa između izlila

Neko nevidljivo

Neopipljivo zlato

Da nema više

Praznine među nama

Da nas veže 

Zlatna paučasta nit

Tisuću niti

Rijeka

Da budemo dio

Iste šalice

 

 

 

 

 

 

SVEMIR

 

I baš kad pomisliš

Da o tebi neću nikad 

Napisati pjesmu

 

Ima tih stvari koje se

Dogode usprkos nama

 

Kažeš sunce dolazi

U tvoju sobu 

Malo kasnije

Kao da tebi treba 

Sunce da bi zasjao

 

Možda sam te vidjela

Odavno

Ali sam šutjela

A možda bih najprije

Trebala naučiti razliku

Između vidjeti i Vidjeti

 

Ali znam

Da ne treba mnogo

Da se nekog zavoli

 

Dovoljno je što se

Ako me zagrliš i ako

Zatvorim oči

Osjećam kraj tebe

Kao svemir

 

 

 

 

 

 

JA BIH DA ME SE SJETIŠ

 

Ja bih da me se sjetiš

Ne noću

Kišama

Nesanicom

Već dok prolaziš nekim trgom

U jedan od onih dana

Kad je sve onako

Ljupko

Lako

Prozračno

Kao sunce u krošnjama

I ti si dobro i sve je dobro

I sve je gdje treba biti

I dođe ti da zastaneš

Zaklopiš oči 

Udahneš to 

Dobro

Lako

Sunce

E tad bih da me

Se sjetiš

 

 

 

 

 

 

 

PALA

 

A ja sam pala u tebe

Bože dragi kako sam pala

Ni kiše tako ne padaju 

Ponedjeljcima 

Ni prerani mrak

 

Ulicom padaju

Kesteni

Otvaraju se

Otkrivaju bijele

Trbuhe nebu

 

Vani 

Negdje

Između tvoje i moje

Zgrade

Počinje jesen

 

Unutra, mi

 

 

 

 

 

 

 

NAPUSTITI MJESTA

 

Trebalo bi napustiti mjesta

I otići negdje

U nekoga u

Nešto

Neku visoravan

Dolinu Hunza

Hram 

Ili svetište

(Ili tijelo kao hram

Ili dušu kao hram)

Skloniti se od ovoga

Što dolazi

Glatkog nagovještaja

Kraj kraja ljeta

Levitacije, bezbrižnosti

Ulazak u 

Tamno 

Gusto

Olovno

Matoševu 

Jesen

 

 

 

 

 

 

 

GENITIV

 

Koga, čega nema?

Genitiv

Nešto kao ova vani

Neodređenost

I kiša će i neće

Zapravo 

Zasigurno hoće

Samo ne znamo

Kada

Uzeti kišobran 

Ili ne

Zateći se neminovno

Ispod neke strehe,

Tende, haustora,

Nabrajati

Koga, čega nema:

Kišobrana,

Sunca…

Bože, kako se

Nositi 

S genitivima,

Sa svim tim

Neizrečenim

Nedostajanjima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Nagrada ''Sedmica & Kritična masa'' – uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor sedmog izdanja nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autorice i autore. Pročitajte tko su finalisti.

proza

Robert Aralica: Gugutka

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Robert Aralica (Šibenik, 1997.) studij hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti završava 2020. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem proze i produkcijom elektroničke glazbe. Svoje literarne radove objavljivao je u studentskim časopisima Humanist i The Split Mind. 2022. kriminalističkom pričom Natkrovlje od čempresa osvojio je prvo mjesto na natječaju Kristalna pepeljara. Trenutno je zaposlen u II. i V. splitskoj gimnaziji kao nastavnik hrvatskoga jezika.

proza

Iva Esterajher: Priče

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Iva Esterajher (Ljubljana, 1988.) živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Aktivno se bavi likovnom umjetnošću (crtanje, slikarstvo, grafički rad), fotografijom, kreativnim pisanjem te pisanjem filmskih i glazbenih recenzija. Kratke priče i poezija objavljene su joj u književnim časopisima i na portalima (Urbani vračevi, UBIQ, Astronaut, Strane, NEMA, Afirmator) te je sudjelovala na nekoliko književnih natječaja i manifestacija (Večernji list, Arteist, FantaSTikon, Pamela festival i dr.).

proza

Nikola Pavičić: Suncem i vremenom opržena tijela

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Nikola Pavičić (Zagreb, 2004.) živi u Svetoj Nedelji. Pohađa Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Piše, napose poeziju i lirsku prozu, te sa svojim tekstovima nastoji sudjelovati u literarnim natječajima i časopisima. U slobodno vrijeme voli proučavati književnost i povijest te učiti jezike.

proza

Luca Kozina: Na vjetru lete zmajevi

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Luca Kozina (Split, 1990.) piše prozu, poeziju i književne kritike. Dobitnica je nagrade Prozak u sklopu koje je 2021. objavljena zbirka priča Važno je imati hobi. Zbirka je ušla u uži izbor nagrade Edo Budiša. Dobitnica je nagrada za poeziju Mak Dizdar i Pisanje na Tanane izdavačke kuće Kontrast u kategoriji Priroda. Dobitnica je nagrade Ulaznica za poeziju. Od 2016. piše književne kritike za portal Booksu. Članica je splitske udruge Pisci za pisce. Zajedno s Ružicom Gašperov i Sarom Kopeczky autorica je knjige Priručnica - od ideje do priče (2023).

proza

Ana Predan: Neke su stvari neobjašnjivo plave

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Ana Predan (Pula, 1996.) odrasla je u Vodnjanu. U šestoj godini počinje svirati violinu, a u šesnaestoj pjevati jazz. Po završetku srednje škole seli u Ljubljanu gdje studira međunarodne odnose, a onda u Trst gdje upisuje jazz pjevanje pri tršćanskom konzervatoriju na kojem je diplomirala ove godine s temom radništva u glazbi Istre. U toku studiranja putuje u Estoniju gdje godinu dana provodi na Erasmus+ studentskoj razmjeni. Tada sudjeluje na mnogo vrijednih i važnih projekata, i radi s umjetnicima i prijateljima, a počinje se i odmicati od jazza, te otkriva eksperimentalnu i improviziranu glazbu, te se počinje zanimati za druge, vizualne medije, osobito film. Trenutno živi u Puli, gdje piše za Radio Rojc i predaje violinu u Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova. Piše oduvijek i često, najčešće sebi.

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg