report

Tomica Bajsić na Sveučilištu u Braziliji

Dana 11. travnja u rektorskoj auli Sveučilišta u Braziliji (Universidade de Brasilia, UnB), u organizaciji njegova Instituta za književnost i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Braziliji, nastupio je pjesnik i prevoditelj Tomica Bajsić, održavši predavanje o suvremenom hrvatskom pjesništvu kao i o svojemu prevođenju brazilske poezije na hrvatski.Predstavili su ga prof. dr. Henryk Siewierski i veleposlanik RH u Brazilu dr. Drago Štambuk, a njegovo, projekcijama praćeno, predavanje izazvalo je veliki interes i živu raspravu. Nakon Bajsićeva inicijalnog pregleda osnovnih poetskih tendencija i osobnosti hrvatskoga suvremenoga pjesništva, pročitao je nekoliko, u Brazilu napisanih, pjesama – opisao svoju vezanost za Brazil kao i doživljaj brazilskoga pjesništva. Potom je pozvao na čitanje Dragu Štambuka, predstavivši ga kao sponu između klasika i modernista, koji čuva hrvatsko poetsko nasljeđe i jedinstvo, dok je njegove izabrane pjesme „I šišmiši su ptice u bezpjevnoj zemlji“ poistovjetio s Nerudinom glasovitom zbirkom „Canto General“, nazvavši je hrvatskim „Sveopćim pjevom“ što ujedinjuje složene nacionalne impulse i kreira djelo osobite svijesti i poniranja.

Tomica Bajsić i Drago Štambuk naizmjence su čitali Bajsićeve hrvatske prijevode brazilskih pjesnika iz njegove antologije „Južna pošta/putovanje poezijom Latinske Amerike“ oduševivši nazočne hrvatskim blagoglasjem brazilskih pjesama Carlosa Drummonda de Andradea, Manuela Bandeire, Cecilie Meireles i dvojice velikih pjesnika diplomata Joao Cabral de Melo Neta i Vinicius de Moraesa.

Na pitanje direktorice Instituta za književnost prof. dr. Marije Luise Ortiz Alvarez upućene hrvatskom pjesniku da usporedi hrvatsku i brazilsku poeziju, Bajsić je odgovorio da životnost i jedne i druge, savršeno se nadopunjuju i korespondiraju, te da bez obzira na uljudbene i druge razlike razumjevanje na poetskoj razini jest potpuno.

Na kraju su hrvatski pjesnici Bajsić i Štambuk predložili brazilskoj akademskoj strani projekt suradnje na uzajamnom prevođenju i tiskanju antologija hrvatskoga pjesništva na portugalskom i brazilskoga na hrvatskom, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Ivan Zrinušić: Devet crtica

Ivan Zrinušić (Osijek, 1981.) višestruki je finalist različitih natječaja za poeziju i prozu, uključujući i dva prethodna finala Nagrade Sedmice & Kritične mase. Za nezavisnu izdavačku kuću Slušaj najglasnije! / Bratstvo duša objavio je 'Netko nešto ništa' (2010.), 'Bilirubin' (2011.), 'Vidiš kako je lijepo' (2012.), 'Tri mrava' (2013.), 'Najbolje je da se ne javljaš' (2014.), a iz rukopisa u pripremi donosimo devet crtica.

poezija

Muanis Sinanović: U tijelo okolo sebe

Muanis Sinanović (1989., Novo Mesto) objavio je Štafetu okoli mestne smreke (2011.), za koju je nagrađen od Društva slovenskih pisaca i Pesmi (2014.) Piše kritike književnih, filozofskih i teorijskih djela, te eseje i društvene komentare za Radio Študent te je dio uredničke ekipe književnog časopisa IDIOT. Studira opću lingvistiku i filozofiju u Ljubljani.

proza

Ivana Rogar: Golubovi su odletjeli

Ivana Rogar (Zagreb, 1978.) diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je potom upisala poslijediplomski studij književnosti. Suradnica je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i urednica u nakladničkoj kući Durieux te književnim časopisima Libra Libera i Quorum. S engleskog je prevela nekoliko romana i publicističkih djela, između ostalog ''Nasljeđe gubitka'' Kiran Desai. Prvu zbirku, ''Tamno ogledalo'', iz koje donosimo priču, objavila je 2014. u nakladi Durieuxa. Drugu zbirku, ''Tumačenje snova'', objavila je 2016. u istoj nakladničkoj kući.

proza

Vladimir Tabašević: Zovem se Mirsad i teško je

Vladimir Tabašević (1986., Mostar) studirao je filozofiju u Beogradu, a objavio je zbirke poezije Koagulum (2010.), Tragus (2011.), Kundak (2012.), Hrvatski kundak (2014.) Roman ''Tiho teče Misisipi'' našao se u užem izboru za Ninovu nagradu. Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč te je dobitnik regionalne nagrade za priču Rat, u okviru Biber festivala, i nagrade Mirko Kovač za najbolju knjigu mladog autora. Donosimo nove priče koje će se naći u jednoj od budućih izdanja.

proza

Natalija Miletić: Iz zbirke kratkih priča 'Nisam'

Zavirili smo u nedavno objavljenu zbirku priča 'Nisam' (Algoritam), već dobro nam znane autorice Natalije Miletić (Sisak, 1977.)

esej

Ante Nenadić: Kanon budućnosti ili budućnost kanona

Donosimo esej Ante Nenadića (1995., Split), studenta antropologije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nenadić je sudjelovao na mnogobrojnim javnim čitanjima kao dio književnog kolektiva '90+' te na tribini za mlade pjesnike 'Poezija u kavezu'.

proza

Hugh Laurie: 'Vrlo komplicirana trgovina' (1. poglavlje romana)

Hugh Laurie - za mnoge jednostavno doktor House - svjetsku slavu stekao je ulogom dr. Gregoryja Housea u medicinskoj drami "Dr. House", a iskazao se i kao glazbenik.
U kontekstu Laurieve fascinantne multitalentiranosti njegov književni talent ostao je u medijskoj sjeni, premda je Laurie kao pisac izvanredno talentiran i slojevit humorist.
Tko god voli dr. Housea, voljet će, uvjereni smo, i ovu knjigu koja je napisana prije serije. Junak neobičnog trilera "Vrlo komplicirana trgovina" po duhu i tipu humora zapravo je vrlo blizak Houseu, premda je daleko od titule doktora.
Roman je objavio Profil, u prijevodu Ivane Amerl. Testirajte prvo poglavlje prije nego potražite knjigu... Uživajte!

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg