writers

Josip Mlakić

BIO - BIBLIOGRAPHY 

Josip Mlakić was born in Bugojno in 1964, he got a degree in mechanical engineering in Sarajevo and today lives in Gornji Vakuf – Uskoplje (Bosnia and Herzegovina).

 

His debut novel When Fogs Stop (»Kad magle stanu«), 2000 put him in the top of Croatian war prose authors. In 2002 he won the V.B.Z. Literary Prize for the Best Unpublished Novel for his manuscript The Living and the Dead (Živi i mrtvi). The same novel was later awarded a literary prize Ksaver Šandor Gjalski. A film, directed by Kristijan Milić, was made after the script of the novel, and was the absolute winner of the Pula Film Festival in 2007. The film was awarded with as many as 8 Arenas including the one for the best film.

 

Mlakić is an author of a few film scripts, too.

 

Published works:

 

Puževa kućica / The Snails Little House / Hrvatska uzdanica; G. Vakuf - Uskoplje, 1997., (short storyes)

Kad magle stanu / When the Fogs Lift / Faust Vrančić; Zagreb; 2000.; (novel)

The Faust Vrančić prize 2000

 

Odraz u vodi / Reflection in the Water / Školska naklada; Mostar; 2002.; (short storyes)

Obiteljska slika / A Family Photograph / Mlinarec & Plavić; Zagreb; 2002.; ((novel)

Živi i mrtvi / The Living and the Dead / VBZ; Zagreb; 2002.; (novel)

The Gjalski prize 2003.

The VBZ prize 2002.

The Zrinski prize 2003.

 

Čuvari Mostova / Guardians of Bridges / Herceg tisak; Š. Brijeg; 2004.; (novel)

Oči androida / Android’s Eyes / Herceg tisak; Š. Brijeg; 2004.; (poetry)

Ponoćno sivo / Midnight gray /VBZ; Zagreb; 2004.; ((short storyes)

Psi i klaunovi / Dogs and Clowns / VBZ; Zagreb; 2004.; (novel)

Tragom zmijske košuljice / Following the Trace of a Snake's / VBZ; Zagreb; 2007. (novel)

The Ivan Goran Kovačić prize 2007.

The Kočićevo pero prize 2007.

 

Ljudi koji su sadili drveće / The man who planted trees / VBZ; Zagreb; 2010.; (novel)

Mrtve ribe plivaju na leđima / Dead Fish Float on Their Backs / VBZ; Zagreb; 2011.; (novel)

Planet Friedman / Planet Friedman / Fraktura; Zaprešić; 2012.; (novel)

 

 

In translation:

Wenn sich die Nebel lichten; Kitab-Verlag; Klagenfurt; 2006.; (German translation of the novel When the Fogs Lift)

Živi in mrtvi; VBZ; Ljubljana; 2007. (Slovenian translation of the novel The Living and the Dead)

 

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg