proza

Filip Đukić: Homo naturalis

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Filip Đukić (1991.) završio je hrvatski jezik i književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Objavio je kratke priče na raznim književnim i kulturnim portalima. 

 

HOMO NATURALIS

 

“Ako nisam za sebe, tko će biti za mene? A, ako sam samo za sebe, tko sam ja? I, ako ne sad, a kad?” Hilel

****

Grgljao je vodu za vrijeme tuširanja. Razmišljao je o pritocima rijeke Korane, ali nije bio siguran je li uopće ikada vidio Koranu uživo. Poznavao je jednu djevojku koja se zvala slično. Samo, kako se ono zvala. Korina ili Korana, baš kao rijeka. Nikada nije vidio rijeku Koranu i vrlo je vjerojatno neće ni vidjeti. Možda to uopće nije važno. Išta više od ove “usrane države” kako si je govorio. Sada je razmišljao o takvim stvarima. Uvijek kada je bilo najvažnije, a sada kada je bila prijelomna točka; razmišljao je o glupostima.

Breaking point” pod tušem je izgovarao namjerno na američkom ruskom. Kao da je ovo sve zajebancija, a ne ozbiljna stvar.

Diplomirao je prije godinu dana ili otprilike toliko. Voda je bila topla, zapravo vruća, pržila je naježeno tijelo u kupaoni koju roditelji nisu grijali. Kalorifer nije bio uključen. Nije radio zbog kvara. Ne zna popravljati ništa pa ni kalorifer. Ali će se snaći, bar misli da će se snaći, nije izgledno ništa, ali mu je samo vjera preostala.

Otac je vikao.

“Van višeeeeee…svu vodu ćeš potrošiti… vaaaaaaaaaaan.” I to je bilo to. Nakon dvije minute ponovio je vikanje pa je odlučio napustiti kupatilo. Tijelo mu je bilo crveno još crvenije kao u Indijanca pred smrt, pred boj, kada koža uđe u više dimenzije. Brisao se ručnikom nekoliko minuta. Otvorio je prozor mokre kose što je jedan od grijeha. Jednostavno je vikao jer nije znao drugačije prosvjedovati. Pjevao je iz sve snage, vikao koliko je mogao vikati.

“A još te volim volim voooooooooooolim kao prvog daanaaaaaaaa, i ti to znaaaaaaaaaaaaš…” Malo je falilo da dovrši refren “samo mi se ne vraćaš”, ali je u sobu uletio otac, žandarmerija, doslovno je odvalio vrata pri ulasku. Dugo nije bio tako ljut shvatio je. Bez obzira na to nije ga mogao probuditi da shvati. Komična situacija zaista. Otac nije znao što treba shvatiti, a on nije znao što treba reći da otac shvati.

“Jebemti, smiri se… ubit ću Boga u tebi….ako se ne smiriš…jesi čuo.” Ocu je u tom naletu bijesa izletila slina na usta, jedna dugačka pertla slijepila se na gustu crnu bradurinu pa je stajala kao biserni privjesak na crnoj zemlji. Kao amajlija nedokučive tajne. Gledao je u oca neko vrijeme, a ovaj mu je uzvraćao pogled. Htio se ići olakšati u toalet, ali na malo intezivniji, voljniji način koji obuhvaća i audio vizualne stimulacije s glavnim dodatkom tranja desne ruke međutim sve mu je prikaza oca s tom talibanskom bradom i hiperaktivnim jezikom koji baca slinu van debelih usana, uništila. Razmišljao je složiti krevet i mislio je na to kako ga treba složiti pa se sjetio da je prošla godina dana od tog internog dogovora kojeg je imao sa sobom. O slaganju kreveta. Nije bitno složiti krevet više, to je samo kad imaš temelje. Te čvrste odluke javljale su se neposredno nakon zavšetka fakuleta, a onda se to povlačilo kao oseka koja to po prirodnim zakonima jednostavno mora izvršiti. Nije izvršio samoubojstvo, a kroz život je razmišljao kao i svi drugi o tome. Rekreativno.

Ne pretjerano živopisno razmišljanje o samoubojstvu kad se sve zbroji i oduzme. Više onako po difoltu, suhoparno čak, smrt u kadi s prerezanim žilama koje lagano zamućuju bistrinu vode, smrt kao skok sa zgrade u prosječno naseljenom kvartu, smrt kao slobodan pad pod brzo jureći nagibni vlak zbog boljeg kuta za siječu tijela. Sad mu je također došla jedna misao o smrti no nije je uspio artikulirati. Samo je osjetio tu perverznu slatkost koju smrt nudi svima, ali koju malo tko uzme. Gledao je po sobi bez nekog razloga. Razlozi su uvijek tu da se čine stvari, glupo je zaključio, a onda uzeo mobitel u ruke. Neće ići dolje na megdan, još će malo pregledavati po ekranu. Sjetio se jednom kako je s tatom gledao košarkašku utakmicu Cibone i Partizana. Za titulu. Utakmica je bila dosta izjednačena, navijali su i on i otac, podjednako, čak si i dijelili petice nakon svakog važnijeg poena Cibone. Bogdanović zabija šut i Cibona vodi dva razlike, a onda Kecman preko pola igrališta zabija tricu i Partizan uzima naslov regionalne lige u sred Zagreba.

Sjetio se kako je u tom trenutku otac napravio glupu facu. Nakon toga mu se zgadio skroz. Nije to bilo klasično gađenje. Samo je znao da je ta faca koju je napravio bila neprikladno glupa u toj situaciji šoka. To nije bio dan kada je otac započeo s glupim facama, radio je to puno prije. Ali sada u ovih godinu dana, godinu dana prizemlja kod kuće, povezao je dvije slike oca i glupe face. Nemogućnost shvaćanja, samo prihvaćanje nečega što nije bilo definirano.

Tražio je zadnji poziv od Oskara na mobitelu, lijeno, u maniri više sile odrađivanja susreta. Išli su zajedno u osnovnu u školu i to prijateljstvo ili poznanstvo je onaj uteg što nose zatvorenici; privezano na nogama, nepotrebno, teško, iritantno, ali ipak prisutno i postojano, kotura se po prašini svega i svačega.

“Ei.”

“E.” nakon toga su neko vrijeme šutjeli. Oskar, završio je njemački jezik na Filozofskom u Zagrebu. I on je dobro znao za filozofski i psovao ga svakog dana.

U jezicima je spas govorili su Oskaru svi prije početka obrazovanja. S tim se ne može pogriješiti. A i Oskar je bio neki švabo, podrijetlo neko gotsko kao učeno i visoko pa je bilo normalno da upiše njemački jer su mu jezici općenito dobro išli.

“Di si?”

“A di bi bio. Kodkuće” Spojio je to u jednu riječ kao da želi dokazati glupost pitanja.

“Aha…da.”

 Dogovorili su se za piće oko 3 sata, ali je Oskar došao ranije i već bio vidno pijan. Nespretno je zagrlio svog prijatelja. Nikad nisu imali običaj to raditi. Oskar je započeo deklamirati.

“Naš jad je mješavina soli.” Vikao je, rezonanca birtije sve je dopuštala.

“Mješavina soli?” ponovio je.

“Svirajte serenadu.” Zavijao je u prazan prostor.

“Serenadu?”

“Pjevaj sa mnom…Pjevat ćemo u glas…dvoglas!” Alkohol je donio toliku dozu kreacije da je ovim predmetkom “dvo” koje je prikrpeljio na “glas” zaprepastio i sebe. I on je pio zajedno sa Oskarom.

Izgledalo mu je kao da je Oskar prihvatio sve što se događa. On osobno za razliku od Oskara; kao da je imao nejasno negiranje situacije. Ali, ne može on tu ništa, ne može se boriti, jedino kreveljiti i izvoditi nešto. Njegovi roditelji su krivi, ovo je zbog njih, čašu nije ispuštao cijelo vrijeme zbog toga. Ima pravo njih kriviti.

Zavrtio je sa Oskarom u lokalnoj birtiji. Vani je bilo suho vrijeme, sterilno. Pripio se nakon nekog vremena.

Povratak kući donio je teturanje. Oskar je išao drugim smjerom. Nogom je udario po rasvjetnom stupu. Prije još, za vrijeme srednje škole, kad se vraćao iz iste, znao se s prijateljima isto tako zaletjeti i opaliti nogom u rasvjetni stup; stup bi se paralizirao na nekoliko sekundi bez svjetla, a onda opet, prvo titrajući, a onda već stabilizirajući svjetlost, ponovno svijetlio. Kako su bili već jako zaintirgirani kao srednjoškolci, koji su se kalili za ovaj današnji trenutak, tom pojavom gubitka svjetlosti, nastavili su nogama oblijetati u stupove dok se svjetlost ne bi potpuno ugušila ili dok ih netko od starijih mještana nije potjerao. Danas su se osjećali izdanima i od starijih. Ali nikada to nisu rekli na glas, čak niti sebi, već su te riječi gušili u nutrini i jedan i drugi.

Bio je u takvom stanju pa je jedan takav stup gađao 20 – ak puta zaredom. Sam da ga svlada, sam da ubije svjetlost. Psovao je mater višestruko. Bijes mu je izvirao iz očiju. Bijes nagonski; nogom je profulao stup i natukao genitalije. Bijes je bio jasan, ali je ostalo nejasno način na koji se pokušava oduprijeti situaciji.

 Stupovi svjetlosti su sada bili jači. I oni su zaglupili jer su nekako govorili kako je sve normalno ovdje. Jaknuo je. Vidjelo se kako već dugo vremena nije htio ugasiti stup. Taj stup, zapravo, nije trebalo ni gasiti, zaključio je. Ostao je ležati neko vrijeme ispod rasvjete ne micajući niti jedan mišić.

Prolaznici su u tom trenutku mogli čuti kako zaziva za pomoć, ali ne onako kao u nekog jadnika, zapomaganje seljačko, već je to činio kao da zbilja treba pomoć, znao je da se tu ne može ništa i da je to vikanje uzaludno pa ipak je to činio; da se olakša koliko je mogao.

Prošlo je nekoliko sati i vratio se nazad... Majka mu je šivala jaknu, dugme se otkvačilo i to je bilo nužno popraviti. Atmosfera je bila sjajna. Žarena. Otac se vratio iz radione. Večera se topila na bijelom stolnjaku.

“Taman si došao.” Hladnokrvno je izgovorila dok je vještom rukom krpala zimsku jaknu.

“Jesam.” Odvratio je. Gledao je sobu kao da ju pokušava upamtiti. Roditelji su se pravili kao da se ništa ne događa, još bolje, kao da ih se ništa to ne tiče.

Otac je bio namrgođen doduše, ali bar nije vikao.

Na tv – u je bio neki stari u kožnjaku. Govorio je temeljito, moderno. Iako je bio na njegovoj strani kako se činilo i objašnjavao prijelomnu točku koja se i kod njega događala, bez obzira na to, psovao mu je mater. Kasnije je čuo svoj glas kako psuje. Poslije starog u kožnjaku govorili su fino zašuškani političari. Njih je poštedio iz nekog razloga.

 Roditelji su ga pogledom ukorili, a kasnije ga je otac svojom glomaznom pojavom skroz utišao. Još uvijek ga može prebiti. Nije se bojao batina toliko, koliko se bojao da ide polomljen tamo. Majka je otišla van na zrak.

“Sjedi tu jebemti.” Pokazao je otac debelim kažiprstom.

“Brinemo se za tebe….” Htio je još nešto dodati, digao je taj kažiprst skoro iznad glave. Gledao je oca, puštajući ga da se pati.

“Sad ćemo o tome za večerom…ali samo probaj izvesti…” stao je, umor ga je savladao, moguće je da je htio dovršiti rečenicu s “pa ćeš vidjeti svoje.”

Kad se majka vratila sjeli su za stol. Njih troje. Tišina je bila dio večere jedno vrijeme. Stolica koja je bila prazna i koja nije višak bila je preko puta njega.

“Jakna ti je spremna.” Probila je majka.

“Hvala.” Odgovorio je dok je solio juhu. Pomislio je kako je to blesavo; juha za večeru. Hoće li više jesti kruto. Ta misao ga je nagnala da se opali smijati pred roditeljima. Otac je htio zagrmiti, ali je odustao. Nisu imali tugu u očima, ta tuga je bila negdje ispod slojeva koju su potiskivali slojevi prihvaćanja i reda. Najboljeg reda. Najvažnije je da se ide dalje u drugi život kad ovaj ovdje stoji. Ostalo treba zatomiti.

Majka je počela:
“Da znaš… evo naš Mirko, radi i šuti, nije u profesiji il kako se to kaže, ali radi. I šta mu fali.” Otac je mlako potvrđivao glavom. “Firma mu je stabilna i znaš da će se ženit?” gledala je u sina, a onda u njegovu juhu po kojoj je brljavio. Nastavila je kao da je afirmativno odgovorio.

“Imat će u Kristal dvorani vjenčanje. Ženi Draganu, nju sigurno znaš… čula sam kako će imati dvije torte na kat… i lažna mlada će bit.” Završila je sa svojim isprogramiranim govorom nekako nesigurno i brzo nastavila jesti, valjda da pokuša pobiti te svoje nespretno izgovorene rečenice. Uvijek je promatrao majku dok gleda televiziju i lagano kima glavom, to lice nekih pradavnih vremena. Sada je govorila i živjela u modi vremena. Ne, ne može više biti s njima. Roditelji ga više skoro i nisu morali nagovarati.

Moguće je da su ga slomili bez da su to i oni shvaćali. Otac je još za vrijeme večere pričao o radovima oko kuće koje moraju obaviti. Napraviti ogradu, zazidati peku prije zime, drva premjestiti iz šupe pod nadstrešnicu, obojati sjeverni zid. Teme su bile onakve kakve su morale biti i roditelji su se toga držali…

Majka je sve servirala taj dan. Posloženo i uredno kako je navikao. Ništa se nije razlikovalo od ostalih dana. Nije to bio jedan od onih dana. Nije ni znao da je sve prihvatio već odavno. Stajao je sa svim tim silnim stvarima i mirno čekao. Ono prvotno izvođenje - pjevanje i dernjava kroz prozor, nabijanje rasvjetnog stupa, nepotrebno smijanje. Sve je zatomio. Sad je sve u najboljem redu, sve je onako kako se događa po prirodi stvari, ljudi i prihvaćanja.

Rukovao se s ocem. S majkom zagrlio. Hrapavi glas najavljivao je perone. Suh glas. Formalan. Takvo je vrijeme inače ovih dana. Sterilno. Dosta suho.

Sjeo je na svoje mjesto i na svoj broj. I nije prošlo ni 10 minuta već ga je tjeralo na wc. Lupkao je nogama jedno vrijeme. Uopće nije imao ideju da zamoli vozača da stane. Nije mogao ništa osim trpjeti, pričekati i u sebi psovati dok autobus ne pristane negdje. Onda kada mora stati. Kada na to dođe red.

 

****

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

vijesti

Raspisan je natječaj za zbornik ''Rukopisi 44''

Dom omladine Pančevo raspisuje 44. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 44“. Pravo sudjelovanja imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslavenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2021. godine.

proza

Ivan Tomašić: Smrt kralja Sebastijana (ulomak iz romana)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Tomašić (1991.) diplomirao je portugalski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stalni kritičar portala booksa.hr od 2015. Prikaze i recenzije objavljivao i na drugim hrvatskim i regionalnim portalima. Kao novinar surađuje na emisiji Prvog programa hrvatskog radija ''Kutija slova''. Uredio nekoliko romana.

proza

Petra Bolić: Hans.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Petra Bolić (1992., Varaždinu) studirala je francuski jezik i književnost, kulturološku germanistiku i književno-interkulturalnu južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Karl-Franzens Universität u Grazu. Znanstveno polje interesa su joj njemačko-južnoslavenski kulturno-književni transferi i suvremena slovenska proza. U slobodno se vrijeme bavi književnim prevođenjem i književnom kritikom. Vlastitu je kratku prozu do današnjega dana skrivala u ladicama.

proza

Emma Mihalić: Nova žar-ptica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Emma Mihalić (1999., Zagreb) studira pedagogiju na Filozofskom fakultetu. Piše prozu i poeziju, ali do sada ništa nije objavljivala. Bavi se i crtanjem. Jedna je od pobjednica na natječaju za kratku horor priču na engleskom jeziku Srednje škole Ivan Švear, i nekoliko se puta natjecala na LiDraNo-u, jednom završivši nominacijom za državnu razinu (s pjesmom ''Podstanar''). Planira se baviti pisanjem i ovo je njen prvi završeni prozni rad na hrvatskom jeziku. Inače piše i na engleskom jeziku.

proza

Ivana Pintarić: Propuštanje riječi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivana Pintarić (1988., Zagreb) je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju i kratke priče. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015. godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Bila je polaznica Booksine radionice pisanja kratke priče pod mentorstvom Zorana Ferića. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org i booksa.hr. Objavila je priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja mlade pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču ''mladu'' književnost, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima te organiziraju književne susrete i čitanja.

proza

Josip Čekolj: Kokoši ne letiju visoko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Josip Čekolj (1999., Zabok) student je treće godine kroatistike te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je svoje pjesme i kratke priče objavljivao u hrvatskim i regionalnim časopisima i zbornicima poput ''Rukopisa'', ''Alepha'', ''PoZiCe'', zbornika Gornjogradskog književnog festivala, Po(e)zitive i drugih te na portalima Kritična masa, Strane, Poeziju na štrikove, Čovjek-časopis i NEMA. Ovog ljeta izdaje dječju slikovnicu ''Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom'' u nakladi Mala zvona. S pjesničkim rukopisom ''Junaci i zmajevi su izumiruće vrste'' ušao je uži krug za nagradu ''Na vrh jezika'' 2019. godine.

proza

Ana Vučić: U Limbu

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ana Vučić (1992., Karlovac) još uvijek pokušava završiti Kroatistiku i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad su joj objavljene neke pjesme i jedan ulomak u studentskim časopisima i na Kritičnoj masi. Otkad je Jastrebarsko zamijenila Zagrebom piše tek neznatno više. U slobodno vrijeme čita, gleda sport i serije te mašta o obrani diplomskog rada u normalnim okolnostima. Vrhuncem svoje dosadašnje književne karijere smatra sudjelovanje na prvoj Kroeziji u kafiću Luxor.

proza

Ivan Katičić: Klošari

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Katičić (1990., Split) objavio je zbirku kratkih priča ''Pet metara bliže zvijezdama'' (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, 2016.). Živi i ne radi u Omišu.

proza

Deni Baleta: Make Empathy Great Again!; Pismo starijoj sebi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Deni Baleta (1998., Split) studira hrvatski jezik i filozofiju u Splitu.

proza

Iva Hlavač: Nakaze

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Iva Hlavač (1986., Osijek) do sada je objavljivala kratke priče i pjesme u zbornicima. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: ''I obični ljudi imaju snove'' (MH, Osijek, 2009.) i ''Svi smo dobro'' (Profil, Periskop, 2016.) za koju je dobila stimulacija Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2016. godini. Trenutno živi i radi u Valpovu.

proza

Gabrijel Delić: Orlovski

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Gabrijel Delić (1998., Zagreb) napisao je nekoliko članaka na temu automobilizma objavljenih na jednoj britanskoj web-stranici i poneku kratku priču od kojih je zadnja objavljena u regionalnom natječaju ''Biber'' za 2019. godinu.

proza

Antonija Jolić: Mažuran

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Antonija Jolić (1992., Split) odrasla je u malom mjestu Gradac pokraj Drniša, a trenutno živi u Šibeniku. Sa šesnaest godina izdala je zbirku pjesama „Oči boje lješnjaka“, dok je ljubav prema kratkoj priči razvila kasnije. Trenutačno studira na Pravnom fakultetu u Splitu i radi, a slobodno vrijeme provodi slikajući.

o nama

Nagrada Sedmica i Kritična masa 2019. za Miru Petrović

Pobjednica ovogodišnje nagrade "Sedmica i Kritična masa" za mlade prozne autore je Mira Petrović (1989.) iz Splita.
U užem izboru Nagrade za 2019. bili su: Leonarda Bosilj, Iva Hlavač, Toni Juričić, Maja Klarić, Dinko Kreho, Mira Petrović i Iva Sopka.
Ovo je bio četvrti natječaj koji raspisuje Kritična masa, a nagradu sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).
U žiriju nagrade Sedmica i Kritična masa bili su - Viktorija Božina, Branko Maleš i Damir Karakaš.

o nama

Nagrada Sedmica & Kritična masa 2019 - uži izbor

Nakon što je žiri Nagrade Sedmica & Kritična masa za mlade prozne autore bodovao priče autora iz šireg izbora Nagrade, u uži izbor ušlo je sedam autora/ica.
Pogledajte tko su sedmoro odabranih.
Sponzor Nagrade je kulturno osviješteni cafe-bar "Sedmica" (Kačićeva 7, Zagreb).

proza

Mira Petrović: Bye bye baby bye; Zana

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - DOBITNICA NAGRADE 2019

Mira Petrović rođena je 1989. u Splitu. Predaje engleski jezik iako bi više uživala s talijanskim. Piše prozu, ponekad odluta u poeziju. Objavila priče i pjesme na raznim portalima i u časopisima. Bila je u užem izboru za nagradu Sedmice i Kritične mase 2017. Jedna od deset finalista međunarodnog natječaja Sea of words 2016. Dobitnica Vranca – 2015. i Ulaznice 2016.

proza

Dinko Kreho: Zoja

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Počinjemo s objavom radova koji su ušli u širi izbor... Dinko Kreho (Sarajevo, 1986.) diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je član uredništva dvotjednika za kulturu i društvena pitanja Zarez, te suradnik na projektu Alternativna književna tumačenja (AKT). Autor je knjiga poezije Ravno sa pokretne trake (2006.) i Zapažanja o anđelima (2009.), kao i koautor (s Darijem Bevandom) radiodramskoga krimi serijala Bezdrov (2013.). Književnu kritiku, esejistiku i poeziju u novije vrijeme objavljuje u tjedniku Novosti, na portalima Booksa i Proletter, te u književnom dvomjesečniku Polja. Živi u Zagrebu.

proza

Leonarda Bosilj: Ptice ne lete

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Leonarda Bosilj (2000., Varaždin) studira psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom srednje škole sudjelovala je na literarnim natječajima (LiDraNo, Gjalski za učenike srednjih škola), a ovo je prvi put da šalje svoj rad na neki javni natječaj.

proza

Toni Juričić: Con calma

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Toni Juričić (1990., Labin) diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u književnim časopisima Fantom Slobode, UBIQ, Zarez i u zbirkama spekulativne fikcije Transreali, Sfumato i Futur Crni. Režirao je kratkometražne filmove (Momentum Mortem, Preludij Sumanutosti, Rosinette) i spotove za glazbene skupine NLV, Barbari, BluVinil, Nellcote i dr. Osnivač je i predsjednik udruge Notturno za produkciju i promicanje audio-vizualne djelatnosti. Pokretač je i producent projekata [noir.am sessions] i [noir.am storytellers] čiji je cilj promoviranje nezavisne glazbene i književne scene. Režirao je monodramu Sv. Absinthia. Dobitnik je nagrade "Slavko Kolar" Hrvatskog Sabora Kulture za prozno stvaralaštvo mladih autora. Trenutno je na doktorskom studiju u sklopu Sveučilišta u Durhamu.

proza

Iva Sopka: Moje pravo, nezaljubljeno lice

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. i 2017. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine. Trenutno živi u Belišću i radi kao knjižničarka u osnovnoj školi.

proza

Maja Klarić: Japan: Put 88 hramova (ulomak)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Maja Klarić (1985., Šibenik) diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“, a radi kao književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira kulturne manifestacije. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema... Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije - Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te prozno-poetski putopis Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago, 880 km dugom putu koji je prehodala 2010. godine. Urednica je brojnih domaćih putopisnih izdanja kao što su knjige Davora Rostuhara, Tomislava Perka, Hrvoja Jurića i ostalih.

proza

Iva Hlavač: Humoreske o ženama koje se ne smiju

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Iva Hlavač (1986., Osijek) diplomirala je na pravnom fakultetu u Osijeku. Objavila je dvije zbirke kratkih priča; „I obični ljudi imaju snove“ (2009.) izašla je u sklopu natječaja Matice hrvatske Osijek za osvojeno prvo mjesto, a „Svi smo dobro“ u izdanju Profila (biblioteka Periskop) 2016. godine te je, između ostaloga, dobila stimulaciju Ministarstva kultur za najbolje ostvarenje na području književnog stvaralaštva u 2016. Živi u Valpovu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg