proza

Irena Grgić: Plazma keks ili O pravom trenutku

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Irena Grgić (1997.) bila je studentica četvrte godine preddiplomskoga studija Filozofije i studija Francuskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studiranje je prekinula kako bi se, između ostaloga, prepustila glazbenom novinarstvu. U slobodno vrijeme piše članke za studentske novine Global i njihov internetski portal (https://www.globalnovine.eu/author/irena-grgic/) te za glazbeni portal Music Box. Jedna je od pobjednica tečaja Male škole Rock&Off novinarstva 2019. te i za njihov portal povremeno piše i uređuje emisije za emitiranje na Rock&Off Internet radiju. 

Plazma keks ili O pravom trenutku

 

Čuj, htjela sam ti javiti da sam kupila Plazmu. Odlučila sam probati taj famozan keks kojega svi tako masovno konzumiraju u Beogradu – ili sam to samo ja tako sebi predstavila – i ako ne bude od zlata, zaista ću biti ljuta. Eno je na stolu, nestrpljivo iščekuje da mi otkrije sve tajne svemira i da mi promijeni život. Ipak, morat će se strpjeti još neko vrijeme. Ne želim je samo tako kušati kao da je obični slatkiš, nego ću pričekati da naiđe neki bolji trenutak kada će mi baš pasati da je probam – ispostavilo se davno prije da vrijedi čekati na prave trenutke, jer će pravi ili barem bolji trenutci stvarno i naići. Tu sam lekciju zapravo naučila kada sam tako jednom otišla na put po Beogradu i povela sa sobom Natašu, pa nas je završetak toga istog puta zavrtio ne za 180 stupnjeva, ni za 360, a nije ni naglavačke, nego unakrsno dijagonalno praveći pritom salto bočno unazad odbivši se o onaj rub stola protiv kojega milijuni nožnih malih prstića svako ljeto održavaju prešutni prosvjed, postavio nas za taj isti stol i napustio kao da se nikada ništa nije dogodilo. Možda je potrebno da ti malo bolje pojasnim.

Lutajući tako bespućem što je beogradski širi centar za dvije turistkinje kao što smo mi tada bile, odmah smo prvo popodne na ulici naišle na (od)bačenu kutiju cigareta. Svaki bi pušač prevrnuo očima na ono što će Nata sljedeće učiniti, ali ne zato što bi ga to pogodilo u živac, nego zato što je glupo i amaterski od pripadnika spomenute zajednice da zaustavi svoj samopouzdani hod prema nekom cilju, naivno se sagne zbog jedne nasumične kutije i proviri ima li što u njoj. Pa, ipak, pušači diljem svijeta mogu odahnuti, jer nisu osramoćeni – u kutiji su zapravo bile dvije cigarete na kojima je pisalo „Luckies“, jer je kutija bila Lucky Strike. Na moj upit hoćemo li ih odmah spušiti, Nata me uvjeri da nije trenutak. Neka stoje u ruksaku, neće se pokvariti.

Sljedeće dane kada bi se nešto totalno ludo dogodilo, jedna bi drugu pitale je li došao trenutak, pa bismo obje zaključile da, iako je to što se dogodilo skroz kul slučajnost, nije nam to to za one cigarete. Primjerice, jedan smo tako dan visjele na Kalemegdanu (jer gdje bi drugdje njih dvije visjele), a tada se baš održavao Beogradski Manifest i bio je čitav program svega i svačega, između ostaloga i izvođač koji je nastupao uživo s preradama svima dobro poznatih pjesama. Kako smo Nata i ja sjele na zidine, tako smo se nešto i zapričale, o tome što su nam kroz živote govorili na koje poznate osobe ličimo. Nata je dobila komentare da podsjeća na Angelinu Jolie, Monicu Belluci i Frances Bean Cobain, a Elizabeth Taylor, Dita Von Teese i Janis Joplin su bile „moje“ curke. Čim je ime Janis Joplin proizašlo iz mojih usta, obje smo ostale zatečene jer smo u zaprepaštenju prepoznale da je onaj lik u pozadini od svih pjesama na svijetu koje su ikada skladane upravo počeo svirati „Me&Bobby McGee“.

Ali, ni to nam nije bilo dovoljno za Luckies cigarete, pa su one dočekale naše zadnje jutro kada smo išle na taj jedan jedini vlak dnevno na relaciji Beograd-Zagreb. Točnije, žurile – nema potrebe da uljepšavam naš krivi izračun vremenskog perioda puta, ali i sam put po sebi. Bez brige, ušle smo u pravi bus, odmah da to riješimo, nego nismo izašle na pravoj stanici. Stvar je bila u tome da, ne želim se sad opravdavati, ali trebale smo presjedati pa smo imale mogućnost izaći na 5 uzastopnih stanica. Preporučeno nam je bilo da izađemo odmah na prvoj, očito s dobrim razlogom, ali se nas dvije jednostavno nismo ustale sa sjedala na toj prvoj. Zaista nema nikakvog drugog objašnjenja osim da se nismo ustale, pa kako nismo izašle na prvoj, iz inata nismo htjele ni na drugoj ni trećoj ni četvrtoj, nego zadnjoj – kad smo već fulale prvu, daj da fulamo sa stilom do kraja, jer ništa ne valja činiti napola.

Sljedeće što se dogodilo nam je objema u magli. Odjednom su se, umjesto očekivanih ostalih četiri, počele pojavljivati neke stanice koje nisu na popisu onih potrebnih proći da bi se došlo do željezničkog kolodvora. Prošle smo jednu takvu stanicu, pa drugu, pa treću, i na četvrtoj smo se već prestale uvjeravati da je popis u krivu. Zaključile smo da više ne stignemo na vlak, jer je kretao za valjda 20 minuta, a mi bismo trebale izaći i čekati taj isti bus u suprotnu stranu, izaći na onoj pravoj stanici, prijeći na suprotni smjer, presjedati na drugi pravi bus, voziti se do stanice na kojoj izađemo i hodati nizbrdo dobrih 10 minuta sa svom onom prtljagom, a da ne spominjem da nemamo Internet pa bismo to sve radile napamet i uzdale se u nekakvu logiku koje, što se tiče prijevoza u tom Beogradu, iz nekog razloga uopće nema. Beogradski je promet na glasu po svojoj organizaciji, a čak su nam i prijatelji iz Splita jednom prilikom rekli da je beogradski javni prijevoz kaotičniji od splitskoga – onda znaš koliko je sati.

Cijela je ta procedura bila u potpunosti besmislena, pa smo se odlučile odmah za drugu opciju koja nam je pala na pamet, a to je da se vratimo do stana, zamolimo njegove stanovnike da nam velikodušno udijele smještaj još jednu večer, pa ćemo sutra ujutro sve lijepo ispočetka. Zapravo, to nama nije predstavljalo neki veliki problem. Dapače, na dobitku smo – dobijemo još jedan dan u gradu u kojemu smo se tako vrhunski provele zadnjih tjedan dana. Eventualno je bio problem objasniti starijoj generaciji naših obitelji da nas nitko nije oteo i ne drži nas prisilno i neće nas poslati u roblje ljudima, ali dalo bi se nešto skombinirati.

Kako smo tako nepomično nastavile sjediti i putovati tim očito krivim ili točnim busom s krivom relacijom, ne poduzimajući apsolutno ništa i gledajući kroz prozor Beograd u daljini dok smo prelazile Brankov ili drugi od mnogih beogradskih mostova, prestao nas je držati adrenalin i prestale smo paničariti. Pomirile smo se s činjenicom da danas jednostavno ne idemo na vlak i to je to – život je zaista tako jednostavan. Zapravo, sada kada spomenem život, shvaćam da smo dosta beživotno izgledale nekoj trećoj osobi u busu kada smo se pomirile s tim, jer nam je toliko svejedno postalo da nismo više ni pričale. Baš smo bile pronašle nekakav mir i jedna i druga, samo smo gledale kroz prozor. Jedino je preostalo vratiti se, ostaviti stvari u stanu i otići na podnevnu kavu u centar. Zvuči da bolje ne može!

…       

Osim što smo shvatile da smo trenutno na dugačkom mostu i ne možemo baš samo tako izaći na sljedećoj stanici. Moramo paziti da prvo primijetimo stanicu za drugi smjer pa onda tek izađemo. Nerijetko stanice znaju biti neoznačene, a bilo bi pametno da tražimo označenu kako bismo bile sigurne da broj kojim se sada vozimo vozi i u suprotnom smjeru, s obzirom na to da nekada bus ne staje tamo gdje bi, meni barem, bilo najlogičnije da će stati, i zapravo to jutro nešto dobro odradimo. Prateći tako predstojeće stanice, prvu koja je slijedila nismo vidjele, druga je bila predaleko udaljena za naš ukus, ali i stvari koje smo drljale, treća isto nije valjala iz nekog razloga, pa se tako zaredao nezavidan broj propuštenih stanica, dok nije naišla ona koja je bila kao da smo je mi napravile. Postavljena točno nasuprot ove na kojoj ćemo izaći, bez ikakvih po život opasnih pješačkih prijelaza, lijenih semafora, zbunjujućih raskrižja, a i jedan od uvjeta je bio da kiosk bude vrlo blizu stanice jer smo ostale bez duhana i htjele smo si usput kupiti za pušiti. Ha Bože moj – prioriteti.

Izašle smo iz nesuđenoga busa, krenule koračati prema nazad, i nismo uspjele pružiti ni pet punih koraka prije nego sam primijetila stup na kojemu sam svojim umijećem služenja ćirilicom ravnom đaku prvaku prepoznala riječi „Novi Beograd“, zakočila i sebe i svoj kofer na kotačiće i alarmirala Natu da mi pomogne u jasnijem iščitavanju natpisa koji je išao na foru: „Stanica: Železnička stanica Novi Beograd“. U isti nas je tren obje zgromila retrospekcija na trenutak kada smo putovale za Beograd tjedan dana prije zajedno još s jednim prijateljem koji se uspaničio kada smo stajali na stanici „Novi Beograd“. Zaista je primjetno preveliki napor iziskivao da ga jedva uvjerimo da se ne brine, da ne treba tu izaći i da nećemo prošišati Beograd, pa nam se ta epizoda urezala u pamćenje i često smo se na njegov račun šalile danima

što su slijedili. Tada nas je, napokon, poslužio zdrav razum toga jutra i sinulo nam je da ako se tako zove stanica za bus, onda stvarno i željeznička stanica mora tu negdje biti u blizini. Počele smo dizati frku od uzbuđenja, a ispred nas se stvorila neka starica kao deus ex machina, pa nismo oklijevale i odmah smo je pitale gdje ovdje u blizini staje vlak, na što je ona u čuđenju samo pružila kažiprst preko naših ramena. Taj je čaroban kažiprst usputno, izgleda, pritisnuo nevidljivi gumb iznad naših ramena koji je pretvorio scenu oko nas u usporeni film i nas smo se dvije sekundama okretale, a kad smo se napokon i okrenule, imale smo što za vidjeti – pred nosom iznad nas čitav glomazni nadvožnjak i stepenice ispod njega. Čini mi se čak da je zasvijetlio nekom aurom i da se čuo zbor anđela, ali u to već nisam sigurna da se stvarno dogodilo.

Odmah smo se zahvalile još uvijek začuđenoj baki i pohrlile prema stepenicama kao da vode u Raj, a ne na nadvožnjak. Čitava je stanica tada bila u radovima (U Beogradu ništa novo, a tu?) i cijelim je prostorom ispod nadvožnjaka neumorno padalo neko veliko kamenje, pa dok smo se mi penjale stepenicama, sve je izgledalo kao zadnja prepreka, finalni nivo u igrici, zadnje iskušenje u životu koje nas uči da se nikada ne predamo i da riskiramo i život ako treba, jer je zaista bilo jezivo. Ne dva-tri kamena, nego špilja koja se urušava u Indiana Jones filmovima, samo što nije padalo tako gusto, ali je odzvanjalo zaista sa svih strana, cijelo vrijeme, bez pretjerivanja, i baš je bilo – tu smo, a nismo. Na kraju smo se uspjele popeti na stanicu, vidjele da još neki ljudi čekaju i pričaju vinkovački, pogledale na mobitele i primijetile da vlak tek za 10 minuta kreće s glavne stanice, našle jednu praznu klupu taman za nas dvije, sjele i opalile se smijati.

U tom se trenutku ja lupim dlanom po čelu i kažem: „Fak, nisam kupila duhan!“, a stvarno se nisam ni u kojemu paralelnu svemiru mislila vraćati dolje na kiosk po njega, nisam se ovoliko namučila da bih čak i nepovratnu pobjedu uspjela profućkati. Tada su se Nati zjenice suzile, podigla je obrve, sagnula se pokretima robota Sophije i iz prednjeg džepa torbe izvadila dvije Luckies cigarete, jer njihovo je vrijeme došlo – od te jedne linije kojom smo putovale, koja ima tridesetak stanica, pretpostavljam, zaista moraš biti sretan da izađeš baš ni više ni manje, ni stanicu prije ni stanicu iza, u potpunosti nasumično izabranu, čisto zato što ostale prije nje nisu zadovoljavale naše sumanute kriterije, na stanicu za koju ne samo da nismo niti znale da postoji, ne samo da se zove „Železnička stanica“, nego je i sama željeznička stanica direktno iznad nje. Sjećam se da smo tada ispušile te dvije cigarete ne progovorivši ni jedna ni druga riječ, i sjećam se da sam slikala na stanici ispred nas grafiti „UVEK SAM TU“, jer se tada nije činilo da se to sve dogodilo bez neke mistične božanske prisutnosti, a na kraju je dobro i ispalo što sam to ovjekovječila, jer sada imam dokaz da nismo lude i da je sve bilo kako sam i napisala. Osim možda onih anđela, ajde.

Kada smo ispušile, sjećam se da sam govorila Nati: „Evo, je l' sad vidiš? Je l' vidiš? Je l' kužiš? Je l' shvaćaš da ne pretjerujem kad ti pričam da mi se ovakve stvari događaju samo u Beogradu? Je l' razumiješ sad?“, i sjećam se da je Nata još uvijek podignutih obrva gledala u točku ispred sebe i govorila: „Da, da, vidim.“ Naravno, u vlaku smo to sve počele pripisivati nesreći, a ne sreći, jer smo komotno mogle ostati još jedan dan u Beogradu, a nismo. Do Zagreba smo već prešle i preko teorije vjerojatnosti i toga kako sreća i slučajnosti ne postoje, prekrile smo čitav spektar mogućnosti, i onih nadnaravnih i onih logičnijih.

Nego, što se Plazme tiče, u međuvremenu sam saznala da ona, navodno, nije toliko užasno fina svima kolektivno, nego legenda kaže da je puna vitamina i da je kvazizdravi keks, pa je zbog toga svima napeta. Htjela sam ti reći da me ispričaš na ovom malom intermezzu, ali mi je nekako priča predugačka da bi bila mali intermezzo, pa ću samo nastaviti sa zaključkom da je još neću otvoriti i kušati, zato što sam naučila da valja biti strpljiv i čekati prikladniji trenutak – On će zaista i naići.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vijesti

Raspisan je natječaj za zbornik ''Rukopisi 44''

Dom omladine Pančevo raspisuje 44. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 44“. Pravo sudjelovanja imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslavenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2021. godine.

proza

Ivan Tomašić: Smrt kralja Sebastijana (ulomak iz romana)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Tomašić (1991.) diplomirao je portugalski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stalni kritičar portala booksa.hr od 2015. Prikaze i recenzije objavljivao i na drugim hrvatskim i regionalnim portalima. Kao novinar surađuje na emisiji Prvog programa hrvatskog radija ''Kutija slova''. Uredio nekoliko romana.

proza

Petra Bolić: Hans.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Petra Bolić (1992., Varaždinu) studirala je francuski jezik i književnost, kulturološku germanistiku i književno-interkulturalnu južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Karl-Franzens Universität u Grazu. Znanstveno polje interesa su joj njemačko-južnoslavenski kulturno-književni transferi i suvremena slovenska proza. U slobodno se vrijeme bavi književnim prevođenjem i književnom kritikom. Vlastitu je kratku prozu do današnjega dana skrivala u ladicama.

proza

Emma Mihalić: Nova žar-ptica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Emma Mihalić (1999., Zagreb) studira pedagogiju na Filozofskom fakultetu. Piše prozu i poeziju, ali do sada ništa nije objavljivala. Bavi se i crtanjem. Jedna je od pobjednica na natječaju za kratku horor priču na engleskom jeziku Srednje škole Ivan Švear, i nekoliko se puta natjecala na LiDraNo-u, jednom završivši nominacijom za državnu razinu (s pjesmom ''Podstanar''). Planira se baviti pisanjem i ovo je njen prvi završeni prozni rad na hrvatskom jeziku. Inače piše i na engleskom jeziku.

proza

Ivana Pintarić: Propuštanje riječi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivana Pintarić (1988., Zagreb) je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju i kratke priče. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015. godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Bila je polaznica Booksine radionice pisanja kratke priče pod mentorstvom Zorana Ferića. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org i booksa.hr. Objavila je priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja mlade pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču ''mladu'' književnost, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima te organiziraju književne susrete i čitanja.

proza

Josip Čekolj: Kokoši ne letiju visoko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Josip Čekolj (1999., Zabok) student je treće godine kroatistike te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je svoje pjesme i kratke priče objavljivao u hrvatskim i regionalnim časopisima i zbornicima poput ''Rukopisa'', ''Alepha'', ''PoZiCe'', zbornika Gornjogradskog književnog festivala, Po(e)zitive i drugih te na portalima Kritična masa, Strane, Poeziju na štrikove, Čovjek-časopis i NEMA. Ovog ljeta izdaje dječju slikovnicu ''Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom'' u nakladi Mala zvona. S pjesničkim rukopisom ''Junaci i zmajevi su izumiruće vrste'' ušao je uži krug za nagradu ''Na vrh jezika'' 2019. godine.

proza

Ana Vučić: U Limbu

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ana Vučić (1992., Karlovac) još uvijek pokušava završiti Kroatistiku i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad su joj objavljene neke pjesme i jedan ulomak u studentskim časopisima i na Kritičnoj masi. Otkad je Jastrebarsko zamijenila Zagrebom piše tek neznatno više. U slobodno vrijeme čita, gleda sport i serije te mašta o obrani diplomskog rada u normalnim okolnostima. Vrhuncem svoje dosadašnje književne karijere smatra sudjelovanje na prvoj Kroeziji u kafiću Luxor.

proza

Ivan Katičić: Klošari

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Katičić (1990., Split) objavio je zbirku kratkih priča ''Pet metara bliže zvijezdama'' (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, 2016.). Živi i ne radi u Omišu.

proza

Deni Baleta: Make Empathy Great Again!; Pismo starijoj sebi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Deni Baleta (1998., Split) studira hrvatski jezik i filozofiju u Splitu.

proza

Iva Hlavač: Nakaze

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Iva Hlavač (1986., Osijek) do sada je objavljivala kratke priče i pjesme u zbornicima. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: ''I obični ljudi imaju snove'' (MH, Osijek, 2009.) i ''Svi smo dobro'' (Profil, Periskop, 2016.) za koju je dobila stimulacija Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2016. godini. Trenutno živi i radi u Valpovu.

proza

Gabrijel Delić: Orlovski

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Gabrijel Delić (1998., Zagreb) napisao je nekoliko članaka na temu automobilizma objavljenih na jednoj britanskoj web-stranici i poneku kratku priču od kojih je zadnja objavljena u regionalnom natječaju ''Biber'' za 2019. godinu.

proza

Antonija Jolić: Mažuran

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Antonija Jolić (1992., Split) odrasla je u malom mjestu Gradac pokraj Drniša, a trenutno živi u Šibeniku. Sa šesnaest godina izdala je zbirku pjesama „Oči boje lješnjaka“, dok je ljubav prema kratkoj priči razvila kasnije. Trenutačno studira na Pravnom fakultetu u Splitu i radi, a slobodno vrijeme provodi slikajući.

o nama

Nagrada Sedmica i Kritična masa 2019. za Miru Petrović

Pobjednica ovogodišnje nagrade "Sedmica i Kritična masa" za mlade prozne autore je Mira Petrović (1989.) iz Splita.
U užem izboru Nagrade za 2019. bili su: Leonarda Bosilj, Iva Hlavač, Toni Juričić, Maja Klarić, Dinko Kreho, Mira Petrović i Iva Sopka.
Ovo je bio četvrti natječaj koji raspisuje Kritična masa, a nagradu sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).
U žiriju nagrade Sedmica i Kritična masa bili su - Viktorija Božina, Branko Maleš i Damir Karakaš.

o nama

Nagrada Sedmica & Kritična masa 2019 - uži izbor

Nakon što je žiri Nagrade Sedmica & Kritična masa za mlade prozne autore bodovao priče autora iz šireg izbora Nagrade, u uži izbor ušlo je sedam autora/ica.
Pogledajte tko su sedmoro odabranih.
Sponzor Nagrade je kulturno osviješteni cafe-bar "Sedmica" (Kačićeva 7, Zagreb).

proza

Mira Petrović: Bye bye baby bye; Zana

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - DOBITNICA NAGRADE 2019

Mira Petrović rođena je 1989. u Splitu. Predaje engleski jezik iako bi više uživala s talijanskim. Piše prozu, ponekad odluta u poeziju. Objavila priče i pjesme na raznim portalima i u časopisima. Bila je u užem izboru za nagradu Sedmice i Kritične mase 2017. Jedna od deset finalista međunarodnog natječaja Sea of words 2016. Dobitnica Vranca – 2015. i Ulaznice 2016.

proza

Dinko Kreho: Zoja

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Počinjemo s objavom radova koji su ušli u širi izbor... Dinko Kreho (Sarajevo, 1986.) diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je član uredništva dvotjednika za kulturu i društvena pitanja Zarez, te suradnik na projektu Alternativna književna tumačenja (AKT). Autor je knjiga poezije Ravno sa pokretne trake (2006.) i Zapažanja o anđelima (2009.), kao i koautor (s Darijem Bevandom) radiodramskoga krimi serijala Bezdrov (2013.). Književnu kritiku, esejistiku i poeziju u novije vrijeme objavljuje u tjedniku Novosti, na portalima Booksa i Proletter, te u književnom dvomjesečniku Polja. Živi u Zagrebu.

proza

Leonarda Bosilj: Ptice ne lete

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Leonarda Bosilj (2000., Varaždin) studira psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom srednje škole sudjelovala je na literarnim natječajima (LiDraNo, Gjalski za učenike srednjih škola), a ovo je prvi put da šalje svoj rad na neki javni natječaj.

proza

Toni Juričić: Con calma

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Toni Juričić (1990., Labin) diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u književnim časopisima Fantom Slobode, UBIQ, Zarez i u zbirkama spekulativne fikcije Transreali, Sfumato i Futur Crni. Režirao je kratkometražne filmove (Momentum Mortem, Preludij Sumanutosti, Rosinette) i spotove za glazbene skupine NLV, Barbari, BluVinil, Nellcote i dr. Osnivač je i predsjednik udruge Notturno za produkciju i promicanje audio-vizualne djelatnosti. Pokretač je i producent projekata [noir.am sessions] i [noir.am storytellers] čiji je cilj promoviranje nezavisne glazbene i književne scene. Režirao je monodramu Sv. Absinthia. Dobitnik je nagrade "Slavko Kolar" Hrvatskog Sabora Kulture za prozno stvaralaštvo mladih autora. Trenutno je na doktorskom studiju u sklopu Sveučilišta u Durhamu.

proza

Iva Sopka: Moje pravo, nezaljubljeno lice

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. i 2017. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine. Trenutno živi u Belišću i radi kao knjižničarka u osnovnoj školi.

proza

Maja Klarić: Japan: Put 88 hramova (ulomak)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Maja Klarić (1985., Šibenik) diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“, a radi kao književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira kulturne manifestacije. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema... Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije - Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te prozno-poetski putopis Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago, 880 km dugom putu koji je prehodala 2010. godine. Urednica je brojnih domaćih putopisnih izdanja kao što su knjige Davora Rostuhara, Tomislava Perka, Hrvoja Jurića i ostalih.

proza

Iva Hlavač: Humoreske o ženama koje se ne smiju

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Iva Hlavač (1986., Osijek) diplomirala je na pravnom fakultetu u Osijeku. Objavila je dvije zbirke kratkih priča; „I obični ljudi imaju snove“ (2009.) izašla je u sklopu natječaja Matice hrvatske Osijek za osvojeno prvo mjesto, a „Svi smo dobro“ u izdanju Profila (biblioteka Periskop) 2016. godine te je, između ostaloga, dobila stimulaciju Ministarstva kultur za najbolje ostvarenje na području književnog stvaralaštva u 2016. Živi u Valpovu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg