proza

João Tordo: Drugi

KIKINDA SHORT - festival kratke priče

KIKINDA SHORT je festival kratke priče koji se održava na samom sjeveru Srbije, u gradu Kikindi, gradu svega nekoliko kilometara udaljenom od Mađarske i Rumunjske.
Deveti Festival kratke priče Kikinda Short održan je od 2. do 5. srpnja 2014. godine u pet gradova (Kikinda, Segedin, Temišvar, Zrenjanin, Beograd) i tri države.Drugi

 

            Već godinu dana nisam uspevao da pišem kada sam sleteo u Kanadu. Tačno u mesec, godinu dana nisam seo za radni sto da spojim ni pasus ni rečenicu. Ustvari, godinu dana nisam pokušavao ništa da spojim – čak ni lepo i korisno. Kada sam saznao da ću leto provesti u Kvebeku, smislio sam skroman, ali izvodljiv plan, s obzirom na okolnosti: možda ću u ovoj Kući pisaca uspeti da napišem nekolicinu priča, a ako bude sreće, i pripovetku. U najboljem slučaju – ali to je već bilo u granicama mašte – mogao bih da počnem roman. U čemu je, ustvari, bio problem: tokom prošle godine pao sam u depresiju koja je bila prilično neprijatna jer je imala dva uznemirujuća simptoma. Od prvog nisam mogao da pišem, a od drugog sam neprestano razmišljao o pisanju. Prvi se svodio na sledeće: dok bih sedeo za kompjuterom nisam mogao da prestanem da zamišljam šta se dešava negde drugde dok ja tu pišem. Drugi, koji se ispoljavao kada bih bio negde drugde, svodio se na neizdrživu želju da se vratim kući i sednem za kompjuter. Očigledno je da sam se nalazio u začaranom krugu; u takvim slučajevima preporučljivo je imati nekoga uz sebe da nam pomogne da se iz njega izbavimo. Ali, umesto da potražim pomoć ili da taj svoj problem poverim nekom prijatelju ili rođaku, nisam se smirio dok nisam seo u avion za Kvebek u kojem me je spopala kriza anksioznosti zato što nisam ostao kod kuće.

            Nisam znao skoro ništa o Kanadi, a još manje o Montrealu. Želeo sam samo da kada sletim otkrijem da su svi moji problemi koji su se nakupili tokom protekle godine ostali u avionu ili su prešli u telo nekog drugog putnika. Da: toliko sam bio sebičan. U redu za pasošku kontrolu pažljivo sam posmatrao svoje saputnike u potrazi za tikovima. Nisam primetio nijedan, ali sam primetio svoj tik glavom dok tražim tuđe tikove.

U gradu je vladala pasja vrućina. Stan mi je bio u rezidencijalnom delu, između Peti Itali i Majl Enda, dela grada u koji su dolazili umetnici, pekari i mafijaši. Moj domaćin je bio oženjen, gej, i frizer; poslednje nedelje me je besprekorno ošišao. Imao je pudlu koja je ujedala za cipele.

Drugog dana boravka upoznao sam Saldanju Parisa, meksičkog pesnika koji je bio učesnik iste Kuće pisaca kao i ja. Živeo je blizu Plas de Ar, u donjem delu grada, u zgradi koja je imala 21 sprat; stan mu je bio na dvadesetom spratu, a on je patio od vrtoglavice, tako da nikada nije razmicao zavese. Otišli smo na piće u bar Le Pourvoyer, u mom kraju jer je u njemu bilo lepih kućnih pomoćnica, imali su i fantastičan mohito, ali su nas zamolili da izađemo kada smo u isto vreme hteli da zapalimo cigarete. Nikada se nismo vratili u Pourvoyer, ali smo postali stalni gosti bara Vices & Versa, u bulevaru Sen-Loren: imali su veliki izbor piva proizvedenih u Kvebeku, hamburgere od irvasa, dvorište za pušače. Ubrzo sam shvatio da će Saldanja Paris biti moj najbolji drug jer smo bili veoma slični. Ne likom – meksički pesnik bio je dosta niži, imao je zelene ili plave oči koje neumorno nešto traže, sitne i nervozne šake; po svemu ostalom bili smo kao identični blizanci. Obojica smo bili u dubokoj i konstantnoj depresiji. Obojica smo sumnjali da ćemo ikada napisati još neki red. Patili smo zajedno od napada panike. (Jednom smo imali napade skoro istovremeno, dok smo izlazili s koncerta basiste Rona Kartera u Club Soda, u Kartije de Spektakl. Bila je ponoć, vrućina, trideset i osam stepeni, obojica smo bili trezni, a gradski džez festival na vrhuncu – zgledali smo se sumnjičavo, oprostili jedan od drugog i pobegli u različitim pravcima).

Montrealski metro bio je veoma prijatan, idealan za takve prilike. Nikada nije bio pun, vagoni prostrani, čovek je na miru mogao da ima napad panike. U takvim stanjima ja bih odlazio kući i kljukao se lekovima; Saldanja Paris bi odlazio kući, zvao ženu (živela je u gradu Meksiku) i pušio travu koju je kupio od nekog matorog bez noge ispred restorana 3 Amigos, u ulici Sen Katren. Enterijer su ukrašavali ogromni šareni sombreri; ispod firme na ulazu bio je natpis No Problemo. Stvarnost je bila prilično drukčija i očigledno je bilo da ima problemo jer sam više puta prošao kroz restoran i primetio da se u njemu obavljaju mutni poslovi. Osim, ako, naravno, No Problemo nije značilo da tu policija ne sme nikoga da uznemirava. Dan nakon tih napada smejali smo se sami sebi i zakleli se da nikada više nećemo izaći, a da ne popijemo dovoljno da utopimo anksioznost. Bili smo na još jednom koncertu u okviru Džez festivala, u Sala Rosa. Svirao je Mark Ribot, koga smo obojica voleli, ali noć se iskomplikovala jer smo popodne proveli u Dieu du Ciel!, u aveniji Lorije, gde služe pedeset vrsta piva. Pili smo, pušili, gledali devojke kako prolaze (da li sam već spomenuo lepotu montrealskih devojaka?) i uprkos tome što je Saldanja Paris bio oženjen, a ja nedavno rastavljen, ubrzo smo se osetili seksualno isfrustriranim i zapodenuli smo razgovor s dve québecóis koje nisu govorile engleski, što je naše opštenje s njima učinilo komičnim jer nijedan od nas nije govorio francuski.

“Que disent-ils?”, pitale su devojke.

            “La chingada, hombre. We’re fucked”, govorio je Saldanja Paris.

            Poveli smo devojke na koncert, ali komunikacija je bila toliko otežana da sam iskapio nekoliko šotova tekile i zaspao usred Ribotove virtuozne solo deonice.

            Dani su nam prolazili u konstantnom umoru. Nije bilo moguće spavati duže od četiri ili pet sati na nepodnošljivoj vlazi koja vlada u onom gradu. Izjutra bih, teških kapaka i s vrtlogom u stomaku, zvao Meksikanca da vidim da li je čitav stigao kući – svake noći je velikom brzinom biciklom jezdio gradom pa sam se plašio da će ga ljudi jednom pronaći bez svesti na nekom gradilištu; kad bi se najzad javio, terao me je da mu se zakunem da nikada više nećemo toliko piti jer ga je najviše bilo strah da onako pijan ne prevari ženu.

Ustvari, samo čas. Najveći strah koji je Saldanja Paris gajio bio je da ne pronađe sebe. Objasnio mi je to jednom dok smo sedeli u Casa del Popolo, baru na Platou Mon-Ruajal:

„Znaš one ljude što idu u Indiju da pronađu sebe? To je poslednje što bih želeo. Šta god da se desi, želim sve, samo da se ne pronađem. Obećaj mi.“

            „Obećavam ti, Saldanja Parise.“ Sedeli smo za šankom i jeli putin. „Šta ti obećavam?

            „Obećaj mi da nećemo ići u Indiju.“

            „Obećavam ti.“

            Nikada nismo otišli u Indiju, ali smo pravili gluposti. Jednog nedeljnog popodneva, na moje insistiranje, otišli smo do ulice Kresent, u srce donjeg dela grada, koju su bili zauzeli američki studenti: kanadska verzija Tihuane (majka Saldanje Parisa živela je u Tihuani i on je potvrdio sličnost). Seli smo u bar Thursday's, koji su turistički vodiči listom preporučivali. To mesto je po svemu ličilo na striptiz bar, a nije bilo striptiz bar. Konobarice su na sebi imale prekratke suknjice i, uprkos tome što su već bile s pogrešne strane četrdesetog leta, ponašale su se kao tinejdžerke u menopauzi i gledale nas arogantno kao što smo i zaslužili. S druge strane, ostali muškarci koji su sedeli u baru (Amerikanci u tesnim majicama i šorcevima, s novčanicima nabreklim od dolara) imali su tretman političara u predizbornoj kampanji. Nije dugo potrajalo, a mi smo bili jedini za kvadratnim šankom koji nismo imali žensko društvo. To nas se nije mnogo doticalo. Snabdeveni pivom i rumom, posmatrali smo kako studenti odvajaju ženske, dok u jednom trenutku Saldanja Paris nije ustao (tom prilikom je baš mnogo bio popio) i praveći se da u rukama drži automatsku pušku i rešeta plafon kao narko diler u Siudad Huaresu, počeo da viče: La chingadaaaaa!!! Istog trenutka su nas zamolili da napustimo lokal.

            Bilo je to leto studentskih protesta u Kvebeku. U čitavom gradu mogli su se videti tragovi demonstracija, a Kanađani su na reverima nosili male crvene kvadrate od filca. Jedna zajednička prijateljica nam je rekla da smo imali sreće da budemo tamo u vreme velikih društvenih previranja. Saldanja Paris je na to rekao:

            „Društvena previranja? Ja sam samo video nekolicinu studenata pederaša kako lupaju po šerpama iz Ikee. Kod nas u Meksiku lete glave u diskotekama svakog vikenda.“

            (Da li sam vam već rekao da su devojke u Montrealu prelepe?)

            Naš provod vikendom obavezno je uključivao L'Escalier, vegetarijanski pab u Sen Katren koji je imao vrlo čudan kriterijum biranja gostiju, tako da je bio stecište okorelih kriminalaca. S ulice nije uopšte bilo moguće zaključiti da je to mesto postojalo: bilo je skriveno na jednom od spratova zgrade Pres Anternasional, jedna neugledna vrata koja su vodila u razvrat. Jelo je tamo bilo obavezno jer su alkohol mogli da toče samo uz hranu; pošto smo tamo uvek stizali kasno, dolazili smo izgladneli od silnog popijenog piva i proždrali bismo porciju naćosa. Išli smo u L'Escalier da upoznamo žene, ni zbog čega drugog: to mesto bilo je ćumez sa rasklimatanim stolovima i stolicama u kojem su svirali užasni bendovi; subotom se pretvaralo u podijum za igru uz latino i zabavne zvuke. Tamo smo upoznali Huanita, prodavca trave koji se non-stop smejao kao da je mnogo glup (i zaista je bio mnogo glup, ali poznavao je sve devojke koje su prolazile kroz L'Escalier i bio nam je od prilične koristi). Jednom smo, posle mnogo ispijene tekile, rešili da kupimo travu od njega i otišli u toalet da smotamo džoint. U to vreme sam već bio prestao da duvam, ali, iz nekog razloga, sam smatrao da će biti zabavno praviti društvo Saldanji Parisu u tom poduhvatu. Zatvorili smo se u jednu od kabina i tamo sam ga posmatrao, dok nam je na vrata lupala nekolicina latinosa kao da je sam đavo ušao u njih, kako s nogom oslonjenom na WC šolju, dok mu znoj curi niz lice na paklenoj vrućini, pokušava da smota cigaretu. Rizla je bila vlažna i Meksikanac je izgubio nerve; kada smo izašli u rukama je držao nešto poput tompusa koji je smotao slep čovek i koji nije bilo moguće pušiti. Kada smo otvorili vrata, odmerile su nas muškarčine koje su čekale u redu ispred kabine: dva mršava tipa, s naočarima debelog okvira, unezverenih pogleda kao da su previše čitali Kafku s utisnutom krivicom na licu.

            „Pederčine“, reče jedan od njih.

Oćutali smo uvredu.

            Saldanja Paris nikada nije prevario ženu, ali sam ja upoznao jednu québécoise. Proveli smo lepe noći u baru Billy Kun, mračnom i popularnom mestu na Plato Mon-Ruajal, gde sam ja ispijao martinije, a ona me učila francuski. Izgubili smo kontakt, ali takve su letnje ljubavi. U međuvremenu smo i Meksikanac i ja ponovo počeli da pišemo – iako to nismo jedan drugom priznali jer smo postali zavisni od priča o depresiji i panici, a još smo bili i sujeverni pa nismo hteli da baksuziramo pričom o poboljšanju. Zna se da jedan slepac ne može da pomogne drugom slepcu da vidi, ali u ovom slučaju su dva hronična neurotika uspela da se potru i život se vratio u kolosek. Sve ono što nisam bio u stanju da priznam prijateljima i rodbini prepoznao sam u Saldanji Parisu i to ogledalo, ili taj nejasni odraz u reci, pomogao mi je da izađem iz rupe u koju sam upao.

Iako bez svesti o tome, premašio sam plan koji sam zacrtao. Proveo sam leto u Montrealu, a da nisam posetio nijedan muzej, da nisam obišao nijednu galeriju, da nisam uživao ni u jednom istorijskom spomeniku. S druge strane, napamet znam najbolja mesta za izlaske, a ja, ustvari, i ne podnosim muzeje, galerije i istorijske spomenike. Stekao sam i prijatelja za čitav život, genijalnog i neuravnoteženog Saldanju Parisa i – zamalo da zaboravim – napisao sam knjigu. Došlo je do deblokade i roman se praktično napisao sam. Montreal nije bio grad, već vreme: vreme u kojem se lepo pridružilo korisnom, a ja sam se vratio sebi, daleko od kuće, iako je sve to moglo da se desi i u Lisabonu, u Meksiku ili u Indiji, gde, obećavam, nikada nećemo ići. Slučajno se tamo desilo.

 

S portugalskog preveo: Jovan Tatić


----------------

João Tordo

João Tordo je rođen u Lisabonu 1975. Studirao je u Londonu i New Yorku. Živi u Lisabonu.

Romanom Tri života (As Três Vidas) 2009. je osvojio prestižnu književnu nagradu Jose Saramago.

Bio je u užem izboru za Portugal Telecom nagradu u Brazilu s istim romanom 2011. U užem izboru za književnu nagradu Fernando Namora bio je dva puta: 2012. za roman Anatomija mučenika (Anatomia dos Mártires) i 2011. za knjigu Dobra zima (O Bom Inverno). Isti roman je bio i u užem izboru za najbolji roman Društva književnika Portugala, a njegov prevod na francuski je ušao u uži izbor za Evropsku književnu nagradu.

Objavio je sedam romana. Njegove knjige su objavljene u nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Brazil, Hrvatsku i Srbiju. Njegov najnoviji roman, Biografia involuntária dos Amantes, je izašao u travnju 2014.

joaotordo.blogs.sapo.pt

vijesti

Raspisan je natječaj za zbornik ''Rukopisi 44''

Dom omladine Pančevo raspisuje 44. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 44“. Pravo sudjelovanja imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslavenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2021. godine.

proza

Ivan Tomašić: Smrt kralja Sebastijana (ulomak iz romana)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Tomašić (1991.) diplomirao je portugalski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stalni kritičar portala booksa.hr od 2015. Prikaze i recenzije objavljivao i na drugim hrvatskim i regionalnim portalima. Kao novinar surađuje na emisiji Prvog programa hrvatskog radija ''Kutija slova''. Uredio nekoliko romana.

proza

Petra Bolić: Hans.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Petra Bolić (1992., Varaždinu) studirala je francuski jezik i književnost, kulturološku germanistiku i književno-interkulturalnu južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Karl-Franzens Universität u Grazu. Znanstveno polje interesa su joj njemačko-južnoslavenski kulturno-književni transferi i suvremena slovenska proza. U slobodno se vrijeme bavi književnim prevođenjem i književnom kritikom. Vlastitu je kratku prozu do današnjega dana skrivala u ladicama.

proza

Emma Mihalić: Nova žar-ptica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Emma Mihalić (1999., Zagreb) studira pedagogiju na Filozofskom fakultetu. Piše prozu i poeziju, ali do sada ništa nije objavljivala. Bavi se i crtanjem. Jedna je od pobjednica na natječaju za kratku horor priču na engleskom jeziku Srednje škole Ivan Švear, i nekoliko se puta natjecala na LiDraNo-u, jednom završivši nominacijom za državnu razinu (s pjesmom ''Podstanar''). Planira se baviti pisanjem i ovo je njen prvi završeni prozni rad na hrvatskom jeziku. Inače piše i na engleskom jeziku.

proza

Ivana Pintarić: Propuštanje riječi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivana Pintarić (1988., Zagreb) je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju i kratke priče. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015. godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Bila je polaznica Booksine radionice pisanja kratke priče pod mentorstvom Zorana Ferića. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org i booksa.hr. Objavila je priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja mlade pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču ''mladu'' književnost, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima te organiziraju književne susrete i čitanja.

proza

Josip Čekolj: Kokoši ne letiju visoko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Josip Čekolj (1999., Zabok) student je treće godine kroatistike te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je svoje pjesme i kratke priče objavljivao u hrvatskim i regionalnim časopisima i zbornicima poput ''Rukopisa'', ''Alepha'', ''PoZiCe'', zbornika Gornjogradskog književnog festivala, Po(e)zitive i drugih te na portalima Kritična masa, Strane, Poeziju na štrikove, Čovjek-časopis i NEMA. Ovog ljeta izdaje dječju slikovnicu ''Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom'' u nakladi Mala zvona. S pjesničkim rukopisom ''Junaci i zmajevi su izumiruće vrste'' ušao je uži krug za nagradu ''Na vrh jezika'' 2019. godine.

proza

Ana Vučić: U Limbu

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ana Vučić (1992., Karlovac) još uvijek pokušava završiti Kroatistiku i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad su joj objavljene neke pjesme i jedan ulomak u studentskim časopisima i na Kritičnoj masi. Otkad je Jastrebarsko zamijenila Zagrebom piše tek neznatno više. U slobodno vrijeme čita, gleda sport i serije te mašta o obrani diplomskog rada u normalnim okolnostima. Vrhuncem svoje dosadašnje književne karijere smatra sudjelovanje na prvoj Kroeziji u kafiću Luxor.

proza

Ivan Katičić: Klošari

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Katičić (1990., Split) objavio je zbirku kratkih priča ''Pet metara bliže zvijezdama'' (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, 2016.). Živi i ne radi u Omišu.

proza

Deni Baleta: Make Empathy Great Again!; Pismo starijoj sebi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Deni Baleta (1998., Split) studira hrvatski jezik i filozofiju u Splitu.

proza

Iva Hlavač: Nakaze

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Iva Hlavač (1986., Osijek) do sada je objavljivala kratke priče i pjesme u zbornicima. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: ''I obični ljudi imaju snove'' (MH, Osijek, 2009.) i ''Svi smo dobro'' (Profil, Periskop, 2016.) za koju je dobila stimulacija Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2016. godini. Trenutno živi i radi u Valpovu.

proza

Gabrijel Delić: Orlovski

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Gabrijel Delić (1998., Zagreb) napisao je nekoliko članaka na temu automobilizma objavljenih na jednoj britanskoj web-stranici i poneku kratku priču od kojih je zadnja objavljena u regionalnom natječaju ''Biber'' za 2019. godinu.

proza

Antonija Jolić: Mažuran

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Antonija Jolić (1992., Split) odrasla je u malom mjestu Gradac pokraj Drniša, a trenutno živi u Šibeniku. Sa šesnaest godina izdala je zbirku pjesama „Oči boje lješnjaka“, dok je ljubav prema kratkoj priči razvila kasnije. Trenutačno studira na Pravnom fakultetu u Splitu i radi, a slobodno vrijeme provodi slikajući.

o nama

Nagrada Sedmica i Kritična masa 2019. za Miru Petrović

Pobjednica ovogodišnje nagrade "Sedmica i Kritična masa" za mlade prozne autore je Mira Petrović (1989.) iz Splita.
U užem izboru Nagrade za 2019. bili su: Leonarda Bosilj, Iva Hlavač, Toni Juričić, Maja Klarić, Dinko Kreho, Mira Petrović i Iva Sopka.
Ovo je bio četvrti natječaj koji raspisuje Kritična masa, a nagradu sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).
U žiriju nagrade Sedmica i Kritična masa bili su - Viktorija Božina, Branko Maleš i Damir Karakaš.

o nama

Nagrada Sedmica & Kritična masa 2019 - uži izbor

Nakon što je žiri Nagrade Sedmica & Kritična masa za mlade prozne autore bodovao priče autora iz šireg izbora Nagrade, u uži izbor ušlo je sedam autora/ica.
Pogledajte tko su sedmoro odabranih.
Sponzor Nagrade je kulturno osviješteni cafe-bar "Sedmica" (Kačićeva 7, Zagreb).

proza

Mira Petrović: Bye bye baby bye; Zana

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - DOBITNICA NAGRADE 2019

Mira Petrović rođena je 1989. u Splitu. Predaje engleski jezik iako bi više uživala s talijanskim. Piše prozu, ponekad odluta u poeziju. Objavila priče i pjesme na raznim portalima i u časopisima. Bila je u užem izboru za nagradu Sedmice i Kritične mase 2017. Jedna od deset finalista međunarodnog natječaja Sea of words 2016. Dobitnica Vranca – 2015. i Ulaznice 2016.

proza

Dinko Kreho: Zoja

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Počinjemo s objavom radova koji su ušli u širi izbor... Dinko Kreho (Sarajevo, 1986.) diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je član uredništva dvotjednika za kulturu i društvena pitanja Zarez, te suradnik na projektu Alternativna književna tumačenja (AKT). Autor je knjiga poezije Ravno sa pokretne trake (2006.) i Zapažanja o anđelima (2009.), kao i koautor (s Darijem Bevandom) radiodramskoga krimi serijala Bezdrov (2013.). Književnu kritiku, esejistiku i poeziju u novije vrijeme objavljuje u tjedniku Novosti, na portalima Booksa i Proletter, te u književnom dvomjesečniku Polja. Živi u Zagrebu.

proza

Leonarda Bosilj: Ptice ne lete

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Leonarda Bosilj (2000., Varaždin) studira psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom srednje škole sudjelovala je na literarnim natječajima (LiDraNo, Gjalski za učenike srednjih škola), a ovo je prvi put da šalje svoj rad na neki javni natječaj.

proza

Toni Juričić: Con calma

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Toni Juričić (1990., Labin) diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u književnim časopisima Fantom Slobode, UBIQ, Zarez i u zbirkama spekulativne fikcije Transreali, Sfumato i Futur Crni. Režirao je kratkometražne filmove (Momentum Mortem, Preludij Sumanutosti, Rosinette) i spotove za glazbene skupine NLV, Barbari, BluVinil, Nellcote i dr. Osnivač je i predsjednik udruge Notturno za produkciju i promicanje audio-vizualne djelatnosti. Pokretač je i producent projekata [noir.am sessions] i [noir.am storytellers] čiji je cilj promoviranje nezavisne glazbene i književne scene. Režirao je monodramu Sv. Absinthia. Dobitnik je nagrade "Slavko Kolar" Hrvatskog Sabora Kulture za prozno stvaralaštvo mladih autora. Trenutno je na doktorskom studiju u sklopu Sveučilišta u Durhamu.

proza

Iva Sopka: Moje pravo, nezaljubljeno lice

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. i 2017. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine. Trenutno živi u Belišću i radi kao knjižničarka u osnovnoj školi.

proza

Maja Klarić: Japan: Put 88 hramova (ulomak)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Maja Klarić (1985., Šibenik) diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“, a radi kao književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira kulturne manifestacije. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema... Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije - Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te prozno-poetski putopis Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago, 880 km dugom putu koji je prehodala 2010. godine. Urednica je brojnih domaćih putopisnih izdanja kao što su knjige Davora Rostuhara, Tomislava Perka, Hrvoja Jurića i ostalih.

proza

Iva Hlavač: Humoreske o ženama koje se ne smiju

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2019

Iva Hlavač (1986., Osijek) diplomirala je na pravnom fakultetu u Osijeku. Objavila je dvije zbirke kratkih priča; „I obični ljudi imaju snove“ (2009.) izašla je u sklopu natječaja Matice hrvatske Osijek za osvojeno prvo mjesto, a „Svi smo dobro“ u izdanju Profila (biblioteka Periskop) 2016. godine te je, između ostaloga, dobila stimulaciju Ministarstva kultur za najbolje ostvarenje na području književnog stvaralaštva u 2016. Živi u Valpovu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg