fokus

Lit link festival 2014

PULA, RIJEKA, ZAGREB
Američki, kanadski, engleski i hrvatski sudionici: pisci, urednici i izdavači – tri grada, tri dana književne fešte!

PULA, 28. kolovoz, Galerija Makina, 21,00 – 23.00 h
RIJEKA, 29. kolovoz, Astronomski centar Rijeka, 19,30 – 22,30 h
ZAGREB, 30. kolovoz, Kino Grič, 20,00h – 23,00h

Informacije o festivalu možete pratiti i na facebook stranici (https://hr-hr.facebook.com/litlink).



Lit link festival   ili   Književna karika 2014

 

Drugo izdanje: Pula 28. 8. - Rijeka 29. 8. - Zagreb 30. 8. 2014.

 

Američki, kanadski, engleski i hrvatski sudionici: pisci, urednici i izdavači – tri grada, tri dana književne fešte!

 

Književna karika ili Lit Link festival teži, ne samo događajnosti i obogaćivanju kulturne ponude naših gradova, nego i dugoročnim efektima u inozemnom plasmanu hrvatske književnosti.

Uz predstavljanje stranih i domaćih autora, festival se paralelno usmjerava i na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti.

Na čitanjima i razgovorima u tri grada (Pula, Rijeka, Zagreb) domaća publika otkriva iznimno zanimljive strane autore, a značajan broj hrvatskih autora predstavlja svoj rad, kako publici, tako i zainteresiranim stranim gostima.

Nakon uspješnog prvog izdanja – koji je urodio i konkretnim interesom američkih nakladnika za hrvatsku književnost – festival ove godine, osim nove postave domaćih autora, okuplja pisce i urednike iz Kanade, SAD i Engleske.

Lit Link festival teži dvosmjernoj razmjeni novih informacija i dugoročnom povezivanju hrvatske književnosti sa svjetskim tokovima.

 

 

Program:

 

Pula, 28. kolovoz, Galerija Makina, 21,00 – 23.00 h

Čitaju: Miriam Toews, Adam Mansbach, Jasna Žmak, Sheila Heti, Marko Pogačar, Shaughnessy Bishop-Stall, Bojan Žižović

 

Rijeka, 29. kolovoz, Astronomski centar Rijeka,  19,30 – 22,30 h

19,30 – Predstavljanje časopisa McSweeney's Quarterly i izdanja hrvatskih autora u pripremi

20,30 – Čitaju: Adam Mansbach, Enver Krivac, Sheila Heti, Davor Mandić, Buzz Poole, Zoran Žmirić, Miriam Toews, Željka Horvat Čeč, Shaughnessy Bishop-Stall

 

Zagreb, 30. kolovoz, Kino Grič, 20,00h – 23,00h

Čitaju: Maša Kolanović,  Adam Mansbach, Robert Međurečan, Miriam Toews, Ivana Kovačić, Kathryn Borel, Ivana Simić Bodrožić, Sheila Heti, Dalibor Šimpraga, Shaughnessy Bishop-Stall

 

Na festivalu će se predstaviti urednici:

Anne Meadows (Granta Books), Andi Winnette (McSweeney's), Željka Marošević (Melville House), Dan Simon (Seven Stories Press), Buzz Poole (Ghost & Company), Sheila Heti (The Believer), Michael Stein (Body/Literalab)

 

Uz program za publiku inozemnim gostima bit će održana i interna predavanja/prezentacije o hrvatskoj književnosti i aktualnoj književnoj sceni.

Informacije o festivalu možete pratiti i na facebook stranici (https://hr-hr.facebook.com/litlink ).

 

Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

 

LitLink – festival koji povezuje

 

Kontakt: ured@hrvatskodrustvopisaca.hr  contact@sandorf.hr  095-5770840,   092-1664741 

 

 

BIOGRAFIJE INOZEMNIH GOSTIJU:

 

Prva knjiga Shaughnessyja Bishopa-Stalla predstavljala je opis godine dana kojih je proveo s beskućnicima u zloglasnom Gradu Šatora u Torontu. Down to This: Squalor and Splendour in a Big-City Shantytown je nominirana za Drainie-Taylor nagradu za biografiju, nagradu Trillium, knjišku nagradu za knjige grada Toronta i nagradu za publicistiku Pearson Writers' Trusta 2005. godine. Sljedeće godine nagrađen je Knowlton Nash za novinarstvo na Massey College te je igrao ulogu Jasona - nepristojnog, dobro odjevenog novinara – na seriji CBC-TV-a The Newsroom. Njegov novi roman Ghosted je nominiran za nagradu Amazon za prvi roman 2011. godine. Trenutno predaje pisanje na sveučilištu u Torontu.

 

Kathryn Borel je autorica i producentica. Njezina knjiga Corked: A Memoir bila je finalist za Stephen Leacock Memorial medalju za humor 2010. godine i izabrana kao jedna od najboljih knjiga 2009. od strane National Posta, Quill & Quirea i Eye Weeklya.

Kathrynini novinski tekstovi objavljivani su između ostalog i u Guardianu, The Times UK i New York Timesu,.

Trenutno piše za medicinsku dramu Rush na USA Networku i jedna je od urednica The Believera. Živi u Los Angelesu.

 

Sheila Heti je nedavno objavila roman How Should a Person Be? nominiran za Žensku nagradu za književnost (prijašnja Orange Prize) i proglašena najboljom knjigom godine od New York Times Book Reviewa, New Yorkera, Salona i drugih. Živi u Torontu i autorica je još četiri knjige beletristike i publicistike, te jedne dječje knjige. Pisala je za London Review of Books, n+1, Harper's i druge, te je jedna od urednica časopisa The Believer. Često surađuje s drugim umjetnicima i piscima.

 

Adam Mansbach je autor broja jedan na listi bestselera New York Timesa Go the Fuck to Sleep, koji je preveden na četrdeset jezika, uskoro izlazi kao dugometražni film od Fox 2000, te je bio "Stvar Godine" 2011. časopisa Time. NPR i San Francisco Chronicle su njegov posljednji roman Rage is Back proglasili najboljom knjigom 2013. godine, te se trenutno adaptira za kazališnu izvedbu; njegovi prijašnji romani uključuju The End of the Jews, nagrađen s California Book Award, i kultni klasik Angry Black White Boy, koji se predaje na više od osamdeset škola. Mansbach je dobitnik nekoliko važnih nagrada (nagrade Reed, Webby i Gold Polliej). Njegovi su radovi objavljivani u časopisima New Yorker, New York Times Book Review, Esquire, Believer, Salon.com i u emisiji All Things Considered National Public Radija. Živi u Berkeleyu u Kaliforniji.

 

Željka Marošević je izvršna direktorica Melville House UK. Vodi londonski ured, upravlja izdavanjem američkih naslova u Velikoj Britaniji i radi na izgradnji njegove prisutnosti i kataloga u Britaniji. U lipnju je izabrana kao jedna od zvijezda u usponu u industriji od strane časopisa Bookseller. Prije je radila za Fourth Estate, književni dio HarperCollins. Melville House je nezavisna izdavačka kuća koju su 2001. godine osnovali Dennis Johnson i Valerie Merians. Specijalizirana je za književnost, publicistiku i knjige u prijevodu, te je izdala autore kao što su Hans Fallada, David Graeber, Tao Lin, i Lars Iyer. Melville House UK će predstaviti svoj britanski katalog ove jeseni.

 

Anne Meadows je urednica u Granta i Portobello Books, jednoj od najprestižnijih i najneovisnijih izdavačkih kuća u Velikoj Britaniji, gdje odabire beletristiku i publicistiku na engleskom i u prijevodu. Prije Grante, radila je kao čitač za književnog agenta u A.P. Wattu i provela ljeto radeći na književnoj televiziji za BBC. Uvijek je u potrazi za mladim ambicioznim i inteligentnim piscima koji vjeruju da su riječi najbolje sredstvo koje imamo za izražavanje naših neurednih, radosnih i teških iskustava. Njeni autori uključuju Johna Darniellea, Donalda Antrima, Frances Larson, Catherine Lacey, Alejandra Zambru, Jachyma Topola i Katrine Kielos.

 

Buzz Poole je pisao o knjigama, dizajnu, umjetnosti i kulturi za brojne medije, uključujući Print, The Village Voice, The Believer, Los Angeles Review of Books, San Francisco Chronicle i The Millions. Autor je zbirke priča I Like to Keep My Troubles on the Windy Side of Things; New Statesman je naveo njegovo istraživanje o neočekivanoj ikonografiji Madonna of the Toast, jednom od najboljih underground knjiga 2007. godine. Trenutno radi na knjizi o albumu Grateful Dead Workingman's Dead, koja će biti dio serije 33 1/3.

 

Miriam Toews je rođena u malom menonitskom gradiću Steinbach u Manitobi, autorica je pet bestselera i memoara o njenom ocu. Primila je Nagradu generalnog guvernera za književnost, nagradu Libris za knjigu godine, nagradu za književnost Rogers Writers' Trust, i nagradu Marian Engel/Timothy Findley. Toewsin treći roman Komplicirana dobrota proveo je više od godine dana na kanadskim listama najprodavanijih naslova, a 2006. je pobijedio na natjecanju Canada Reads, kao prva knjiga jedne autorice koja je osvojila to priznanje. Uz mnoge druge jezike, roman je ove godine objavljen u hrvatskom prijevodu. Živi u Torontu.

 

 

Andi Winnette je bivša izvršna urednica Believera, mjesečnika za umjetnost i kulturu koji izdaje kuća McSweeney's. Trenutno je izvršna urednica knjiga u McSweeney'su, za koji nabavlja i uređuje beletristiku, publicistiku i naslove za mlade. Surađivala je s Diane Williams, Susan Straight, Seanom Wilseyem, Michelle Tea, Alessandrom Bariccom, Miriam Toews i drugima. Također se bavi prodajom i nabavom inozemnih prava za McSweeney's, te je nedavno otkupila romane Bekima Sejranovića i Olje Savičević za izdavanje u nadolazećim godinama. Živi u San Franciscu u Kaliforniji sa svojim suprugom, piscem Colinom Winnetteom.

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg